ALARMANTNO

Zbog bespravne gradnje u Sarajevu sve manje pitke vode

Predviđen je vrlo strog režim zaštite, ali problem je što se odluka uopće ne poštuje, kazao je Podić

Voda na Vrelu Bosne nije za piće

Piše: A. Š.

13.6.2019

Nije strano da je voda u našem gradu godinama zagađena. To izaziva velike zdravstvene probleme građanima. No, veći problem je nemar nadležnih institucija da poprave stanje. To su neki od zaključaka jučerašnje javne rasprave o lošem kvalitetu vode u KS, koju je organiziralo Udruženje „Eko akcija“. 

Slabo posjećena rasprava u Historijskom muzeju BiH o temi „Ko i šta prijeti sarajevskoj vodi“ dokaz je loše svijesti našeg društva kada je u pitanju najvažniji prirodni resurs.

Predsjednik Udruženja Anes Podić predstavio je probleme zbog kojih je povećana ugroženost pitke vode te bespravnu gradnju predstavio kao rak-ranu za čistu vodu.

- Odluka o zaštiti vodozaštitne zone datira još od 1987. godine i još je na snazi. Predviđen je vrlo strog režim zaštite, ali problem je što se odluka uopće ne poštuje – kazao je Podić.

Bjelašnica, Skenderija, Ilidža samo su neka od mjesta gdje je zastupljena bespravna gradnja.

- Čim padne malo jača kiša, stanovnicima Hadžića zamuti se voda. Prekoputa filterskog postrojenja na rijeci Bosni izgrađena je privatna vila sa bazenom. Na Rimskom mostu voda više nije ni za kupanje – dodao je Podić.


Na ovu građansku raspravu pozvani su, između ostalih, bili i premijer Edin Forto i predsjedavajući skupštine KS Elmedin Konaković, ali nisu došli.


Slab odziv građana na javnu raspravu. A. Šahinović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.