SKUPŠTINA KS

Pročitajte detalje izmjena Zakona o policiji koji će sutra razmatrati kantonalni zastupnici

Na dnevnom redu i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju KCUS-a

Izmjene zakona o policiji sutra na sjednici Skupštine KS. Avaz.ba

Avaz.ba / Fena

18.6.2019

Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo bit će razmatrane sutra na sjednici Skupštine KS.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica ocijenio je da izmjene predstavljaju "civilizacijski iskorak" te da će značajno unaprijediti organizaciju i djelovanje MUP-a KS i Uprave policije, a posebno kada je u pitanju vraćanje struke i integriteta u policijske redove.

- Uzimajući u obzir izvještaje Tužilaštva KS, izvršena je analiza uposlenih u Upravi policije MUP-a KS kojom prilikom je utvrđeno da dvije trećine policijskih službenika nema adekvatnu stručnu spremu shodno radnom mjestu, a od rada policije direktno ovisi kvalitetan rad tužilaštava i sudova - kazao je Katica.

Također, naveo je da će se zakonom depolitizirati rad u policiji u smislu da policijski komesar prema novim uvjetima neće moći biti neko ko je, kako je rekao, ikada bio član političke stranke ili je djelovao u političkom smislu.

Isti uvjeti, naglasio je, vrijede i za članove Policijskog odbora, Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe javnosti.

Katica ističe da se u Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima KS utvrđuje i sigurnost pozicija načelnika i inspektora u Jedinici za profesionalne standarde, jer je predviđeno da više neće postojati mogućnost da zbog određenih radnji koje poduzimaju u okviru svojih službenih zadataka trpe posljedice, odnosno da ih policijski komesar može premjestiti na drugo radno mjesto.

- Time se osigurava potpuna efikasnost i integritet postupka unutrašnjih istraga u Upravi policije MUP-a KS - zaključio je Katica.

Zastupnici će razmatrati i izvještaj o izvršavanju budžeta Kantona Sarajevo od 1. januara do 31. decembra 2018. godine.

Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Ministarstvu unutrašnjih poslova KS za prodaju motornih vozila javnom licitacijom, kao i Prijedlog odluke o proširenju djelatnosti Javne ustanove Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo na djelatnost obrazovanja odraslih također će se razmatrati na ovoj sjednici.

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, o radu sa finansijskim poslovanjem Univerziteta u Sarajevu i o radu i finansijskom poslovanju Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo za 2018. godinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.