DAJ MU PIŠTOLJ U RUKU

Čampara se raspištoljio: Konakoviću, trebaju li nam panciri? Konaković: Ministre, provjerite me

Dvojica bivših stranačkih kolega u žučnoj raspravi

Piše: Avaz.ba

19.6.2019

Lavina reakcija koje je izazvao intervju predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića u „Dnevnom avazu“, a u kojem je, između ostalog, kazao i da, zbog silnih pritisaka i prijetnji, ima i legalno oružje, prenijela se u skupštinske klupe.

Na to se upecao i ministar unutrašnjih poslova FBiH, koji je i zastupnik u Sarajevskoj skupštini, Aljoša Čampara. Nije mogao prešutjeti, pa je Konakoviću "nabacio na nos" to što ima pištolj.

Čampara je u jednoj od rasprava replicirao Konakoviću "da ne može tvrditi nešto za što nema dokaze, argumente i činjenice.

- To bi bilo isto kao kad bih ja odgovorno tvrdio da ste vi na Skupštinu KS ponijeli pištolj, a nisam baš siguran. Ako je to onako otprilike, trebali ste nam reći da ne bi došlo do neke žučne rasprave, jer bismo mi, vjerovatno, ovdje u prvoj klupi stradali, da neki pancir stavimo – kazao je Čampara, dodajući da se šali.

Zatim mu je bivši stranački kolega Konaković kazao da, ukoliko bi on imao oružje u sali Skupštine, to bi bilo kršenje Zakona o nošenju i držanju oružja.

- A, ukoliko Vi, kao federalni ministar unutrašnjih poslova, imate takve sumnje, morate te sumnje provjeriti. Ne smijete to samo insinuirati, već to ozbiljno provjerite u skladu s vašim ovlastima. Zakon te procedure jasno propisuje. Tako da se ne smijemo igrati prava. Ako ga nosim, vi provjerite i sankcionirajte jer od toga me ne štite zakoni. Da sam danas došao naoružan u ovu salu, bio bi to problem – kazao je Konaković.

Nakon toga Čampara je "podigao ručnu", kazavši da je sve govorio hipotetički.

- Pretpostavljam da niste to uradili i sad nam je svima lakše. Pao nam je kamen sa srca – kazao je Čampara.

Konaković nije stao. Prozvao je Čamparu da, kao ministar unutrašnjih poslova FBiH, ima osnova za sumnju, a sjedi i ništa ne poduzima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.