SARAJEVO

BiH je neophodan zakon o zabrani negiranja genocida

D. B.

20.6.2019

Međunarodna konferencija "Stop negiranju genocida i holokausta'' održana je danas u Sarajevu u hotelu "Holiday Inn".  Konferenciju je organiziralo Udruženje žrtava i svjedoka genocida i "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa". 

Prisustvovali su brojni gosti, među kojima su bivši sadašnji tužioci i sudije Haškog tribunala, tužioci i sudije iz BiH i ugledne osobe iz naše zemlje.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, ovom je prilikom kazao da je, prije svega, cilj da se nikada ne zaboravi šta se desilo.

Osuda za zločince

- Cilj je da eminentni stručnjaci, ali i zvaničnici koji predstavljaju Evropsku uniju i drugi koji predstavljaju institucije u BiH odgovore studentima iz cijele regije na pitanja kako bi upotpunili sliku zašto je počinjen genocid - istakao je Tahirović.  

Kada Hotić iz Pokreta ''Majke enklava Srebrenica i Žepa'' kazala je da se još genocid negira i da je cilj da mladi kreiraju budućnost na istini.

- Trebaju nam istina, pravda, priznanje i osuda za zločince - kazala je Hotić.  

Prisutnima se obratila i Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa". Hotić je istakla da je veoma važno da se u BiH donese zakon o zabrani negiranja genocida, za šta se oni godinama bore.

- Nažalost, postoje oni koji negiraju genocid. A negiraju i profesori i političari ono što se stvarno desilo u Srebrenici 1995. godine. Ima još nepravde koju treba ispraviti. Nije samo u Srebrenici počinjen genocid, ima još sedam općina gdje je počinjen. Haški tribunal je uradio dosta, a Sud BiH i Tužilaštvo moraju praviti promjene. Ja kao žrtva genocida Sudu i Tužilaštvu BiH dala bih nulu, ali se bojim da se i ta nula ne naljuti na mene što sam toliku ocjenu dala. Sve majke, bez obzira kako se zvale, pate - ističe Subašić.  

Ona dodaje da su sve majke posebne, ali da su majke Srebrenice najbolje na svijetu. 

- Njihova djeca koja su doživjela genocid nisu stvorila mržnju u svojim srcima. Nisu napravili niti jednu osvetu. Oni su najbolja djeca. Oni su danas inžinjeri, doktori, govore nekoliko jezika... To smo mi uspjele, da izvedemo djecu na pravi put - kazala je Subašić.  

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, ovom prilikom kazao je da samo istrajnošću istina može pobijediti. 

- Ovo je još jedna u nizu prilika da izrazimo poštovanje onima koji su preživjeli genocid. Odbacujem pojedine konstatacije da ova konferencija može imati negativan utjecaj na državu, istina za bilo koje zločine, prihvatanje te istine je zapravo potreban uvjet za stabilnost. Najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata je genocid u Srebrenici. Svi odgovorni za genocid moraju biti izvedeni pred lice pravde. Civilizacijski je osuditi genocid. Oni i dalje sanjaju o rješenju projekta Karadžića i Mladića koji se pokazao katastrofalan kako za BiH tako i za bivšu Jugoslaviju. Međutim, mi nikada nećemo dozvoliti da nijedan pedalj ove zemlje bude nešto drugo nego BiH. Povjerenje se može postići samo na temelju istine i pravde. Ne možemo vratiti mrtve niti izbrisati bol u srcu njihovih najmilijih, ali možemo pružiti dostojanstvo onima koji su to preživjeli. Mladim generacijama poručujem da je budućnost u istini. Samo na tome se mogu graditi daljnji odnosi u BiH, jer samo istina na kraju pobjeđuje - istakao je Džaferović. 

Serž Bramerc (Serge Brammertz), glavni tužilac Međunarodno rezidualnog mehanizma za krivične sudove, iznio je podatak da je u Sarajevu u posljednjih 12 godina bio između 25 i 30 puta i da uvijek dolazi s pomiješanim osjećajima o tome šta se može bolje uraditi i šta je urađeno.

- Definitivno ima mnogo prostora za konstruktivne kritike, ali, također, nadam se da ova konferencija neće samo kritizirati, nego da ćemo govoriti i o tome šta smo zajedno sa žrtvama uspjeli da dođe do međunarodne pravde. Kada mislim o problemima, uvijek se sjetim 2008. godine, kada Ratko Mladić i Radovan Karadžić nisu bili uhapšeni, a danas imamo konačnu presudu Karadžiću i nadam se u skoroj budućnosti Mladiću - kazao je Bramerc.

Dodao je da posljednjih godina negiranje genocida postaje sve gore te se nada da će jedan od zaključaka konferencije biti da je dosta i da žrtve neće biti i dalje ponižene dok se genocid negira i dok se oni koji su počinili zločine pretvaraju u heroje.  

- Niko od njih nije heroj. Njima je suđeno zato što su počinili zločine i nisu branili svoje narod. Njima se sudilo jer su ubijali nevine i što su počinili genocid - kazao je Bramerc.

Standardi Haškog tribunala

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, kazala je da je odjel za ratne zločine od 2003. godine podigao optužnicu protiv 800 osoba, a da je izrečeno više od 2.600 godina zatvora. 

- U svom radu primjenjujemo sve standarde Haškog tribunala, kao što su zločin protiv čovječnosti, udruženi zločinački poduhvat i genocid - kazala je Tadić i istakla da imaju jako dobru saradnju sa svim udruženjima žrtava rata i da bez njih ne bi mogli imati tako dobre rezultate.

U Parlamentarnu proceduru upućen je prijedlog dopuna Krivičnog zakona. Predložene dopune Zakona podrazumijevaju kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora, za one koji javno iskazuju nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili opravdaju genocid i druge zločine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.