SARAJEVO

Nakon karantina: Medvjedica Aida uživa u novom domu u Pionirskoj dolini

Medvjedica Aida. KJKP "Park"

Piše: A. T.

21.6.2019

Medvjedica Aida, koja je prije mjesec stigla u Pionirsku dolinu, danas je vrlo veselo i razigrano mladunče koje uživa u svakodnevnim igrarijama i ljubavi koju joj pružaju uposlenici zaduženi za brigu o njoj. 

Postala je i velika miljenica posjetilaca ovog rekreativno-zabavnog centra, a oni najmlađi znaju joj i ime, kao i priču zbog čega je polovinom maja stigla u Pionirsku dolinu, kao jedino mjesto gdje joj je mogla biti pružena šansa da preživi.  

Mjesečni karantin u kojem je osnovno bilo hoće li mladunče mrkog medvjeda, staro oko tri mjeseca, neuhranjeno, bez majke, uopće preživjeti i osamostaliti se završen je uspješno, a Aida se sada u potpunosti prilagodila.

Kako navode iz KJKP "Park", tri puta je teža nego kada je stigla u Pionirsku dolinu, a prema posljednjem vaganju, već ima više od 12 kilograma, a veterinarske pretrage urađene tokom 30 dana pokazuju i da je zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja. 

Aida je, nakon karatina, dobila i potpuno novi dom, s velikim dvorištem, a tokom dana najviše vremena provodi u igri vodom, šarenim igračkama, te trčkaranju i izležavanju po travi. 

Njene igrarije sada mogu vidjeti i posjetioci, a, kao i svako mladunče, Aida je najveselija kada joj u posjetu dođu djeca. 

Njen novi dom u potpunosti joj je prilagođen jer, osim zatvorenog dijela nastambe, u dovorištu ima potreban mobilijar za njen potpun razvoj i rast.

Upućena je molba posjetiocima koji dođu da vide Aidu da se pridržavaju uputa te da grickalice i drugu neadekvatnu hrane ne ubacuju u njeno dvorište. Smoki i druge stvari mogu joj samo naštetiti. Te upute svakako važe i za druge životinje zoološkog vrta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.