SARAJEVO

Usvojen budžet KS sa rebalansom u iznosu od milijardu i 55 miliona KM

Sa današnje sjednice. T. Saletović

Piše: A. T.

24.6.2019

Zastupnici Skupštine KS na današnjoj sjednici usvojili su Izmjene i dopune budžeta za ovu godinu po hitnom postupku. 

Ministar za finansije Amel Kovačević kazao je da rebalans budžeta koji je pripremljen u prijedlogu iznosi dodatnih 114 miliona KM tako da ukupno budžet KS iznosi milijardu i 55 miliona KM.

- Najznačajnija investicija ide za ministarstvo saobraćaja za nekih 75,5 miliona KM kojim će se započeti određene procedure za zaduživanje kod inostranih povjerilaca, za značajno unaprijeđenje saobraćajne infrastrukture, prijevoza u KS kao i za neke druge projekte poput rekonstrukcije trolejbuske mreže u Vogošći ... – rekao je Kovačević.

Ističe da imaju i 14.6 miliona KM za investiranje u održavanje postojećih cesta.

- Drugo ministarstvo koje je najveći korisnik sredstava iz ovog rebalansa jeste Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša gdje nekih 25 miliona KM će ići za različite projekte koji se tiču energetske efikasnosti. Pitanje zagađenje zraka je jedno od ključnih pitanja za kvalitetu životu, stoga će se ova Vlada u narednom periodu značajno aktivirati kada je u pitanju efiaksnost naših objekata u javnom i privatnom vlasništvu – rekao je Kovačević.

Za ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade bit će izdvojeno 7,5 miliona dodatnih sredstava za različite projekte.

- Kako bi se riješio problem dugih lista čekanja u vrtićima, Vlada KS odvaja dva miliona KM za ovu namjenu. Ove godine ići će i gradnja Akademija scenskih umjetnosti, rekonstrukcija dva vrtića u iznosu od 1.300.000 KM i sufinansiranje gradnje škole na Šipu u iznosu od 1.000.000 KM – rekao je Kovačević.

Oko 9,5 miliona KM, prema riječima ministra Kovačevića ide za oblast komunalne privrede, dok će za oblast zdravstva biti osiguran novac za nabvku opreme za Opću bolnicu „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ i Klinički centar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.