SARAJEVO

Nobelovac Orhan Pamuk upriličio razgovor u Sarajevu: Nisam opsjednut Istanbulom

U Turskoj nema slobode govora, svi koji pišu protiv vlade budu zatvoreni

I. KRIJEŠTORAC

25.6.2019

Javni razgovor s turskim nobelovcem, piscem Orhanom Pamukom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

U prepunoj dvorani Doma armije u Sarajevu večeras je organiziran javni razgovor sa jednim od najvećih pisaca današnjice i nobelovcem, turskim piscem Orhanom Pamukom.  

Pišem o ljudima

Pamuk je govorio o svojim počecima u svijetu književnosti i šta ga je navelo na pisanje. Kako je kazao svaki pisac piše o ljudima koje zna, njihovim iskustvima, pričama, životu...

- Mnogi su me pitali jesam li opsjednut Istanbulom, jesam li zaljubljen u njega, ali ja zapravo pišem o ljudima u Istanbulu, o njhovoj ljudskosti, o dešavanjima, ne pišem o Istanbulu – kazao je on.

Pamuk je s prisutnima podijelio mnoge anegdote, ali i pojedinosti iz života poput odnosa sa svojim ocem, kojeg je, kako je kazao, izuzetno cijenio.

- Vjerovao sam njegovom književnom ukusu i brinulo me šta je on mislio, bilo mi je to važno i kada je pročitao moju prvu knjigu umjesto da bilo šta kaže on me zagrlio i to je bio taj momenat u mom životu – ističe Pamuk.

Nema slobode govora

Naposlijetku se osvrnuo i na svoj politički roman, ali i na činjenicu da Turska već 12 godina kuca na vrata EU, ali da joj niko ne otvara, što ga, kako je kazao, ne čudi.

- Turska ne ispunjava uslove koji su potrebni za to. Nema slobode govora, svi koji pišu protiv vlade budu zatvoreni, i novinari i pisci – istakao je turski nobelovac.

Inače, druženju sa turskim nobelovcem prisustvale su mnoge poznate ličnosti poput bh. oskarovca Danisa Tanovića, kantonalnog ministra za kulturu Mirvada Kurića, penzionisanog generala Jovana Divjaka, ali i mnogih drugih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.