SARAJEVO

Na lokaciji Briješće - Švabino brdo demineri FUCZ-a očistili skoro 15 hiljada kvadrata sumnjive površine

Zemljište predato lokalnoj zajednici kao krajnjem korisniku

Avaz.ba

27.6.2019

Angažiran deminerski tim FUCZ - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Na lokaciji Briješće – Švabino brdo u općini Novi Grad Sarajevo izvršena je primopredaja zadatka čišćenja, tehničkog izviđanja i uklanjanja kasetne municije. Na ovom zadatku bio je angažiran deminerski tim za uzrokovanje Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). 

Ukupna površina predmetnog zadatka iznosila je 14.793 m2, od čega je metodom čišćenja urađeno 8.437 m2, a manuelnom metodom tehničkog izviđanja 6.356 m2.

Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađena su tri NUS-a. Uništavanje pronađenih sredstava obavio je tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) “Sarajevo A”.

Očišćeno zemljište predato je lokalnoj zajednici kao krajnjem korisniku, a predstavnici Službe civilne zaštite općine Novi Grad Sarajevo upoznati su s obavljenim radovima i granicama završenog deminerskog zadatka. U neposrednoj blizini ove lokacije nalazi se gradska deponija smeća.

Na ovom području timovi Federalne uprave civilne zaštite i ranije su izvodili deminerske radove na više lokacija.

Federalna uprava civilne zaštite realizacijom i ovog zadatka dala je svoj doprinos ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovine prema konvenciji o kasetnoj municiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.