SARAJEVO

Vlada KS: Saniranje deponije "Smiljevići" među prioritetima rada

U narednih 60 dana studija za tretman animalnog otpada

Sl. M. / Avaz.ba

27.6.2019

Vlada KS na deponiji "Smiljevići" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Tematsku sjednicu o stanju i budućim aktivnostima u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Smiljevići" Vlada Kantona Sarajevo održala je na lokalitetu deponije koju je danas obišla i na licu mjesta se detaljnije upoznala s problemima u njenom funkcioniranju.

Vlada je zadužila resorna ministarstva da se insistira na donošenju ovih propisa, ali i da se do 15. jula ispitaju zakonske mogućnosti donošenja regulative na kantonalnom nivou, a u kontekstu federalnog plana upravljanja otpadom. Također, u narednih 60 dana treba osigurati vizibiliti studiju za tretman animalnog otpada.

Preduzeće "Rad" je zaduženo da vrši redovno održavanje lokacije i smanjenje negativnih utjecaja na okoliš te da poveća upotrebu otpada u svrhu reciklaže boljim iskorištavanjem kapaciteta sortirnice i reciklažnog dvorišta, ali i s resornim ministarstvom moraju izvršiti sve neophodne predradnje za izgradnju i puštanje u pogon pročistača procjednih voda do 2021. godine, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture će, u saradnji s Općinom Novi Grad, u 2020. godini osigurati izgradnju kanalizacionog kolektora Smiljevići-Zabrđe da bi se tretirale vode do nivoa omogućavanja ispuštanja u sistem kanalizacije, a ne direktno u otvoreni recipijent – Lepenički potok, čime će se smanjiti troškovi investicije i održavanja postrojenja za pročišćavanje procjednih voda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.