REGISTAR

Objavljeno šta od imovine imaju nosioci javnih funkcija u Kantonu Sarajevo

Premijer KS Edin Forto istakao je kako su napravljene značajne promjene na putu prevencije korupcije

Edin Forto: Ovo su reformski iskoraci. Arhiv

V. D./Avaz.ba

28.6.2019

Registar podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo danas je pušten u rad. 

U sklopu predstavljanja prezentiran je i Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u KS.

Ambasador Brus Berton (Bruce) na početku prezentacije postignuća vezanih za unapređenje IT rješenja u prevenciji korupcije u KS kazao je kako je uspostavljanje Registra od krucijalnog značaja za društvo te kako su zakonska unapređenja obaveza u prevenciji korupcije.

Premijer KS Edin Forto istakao je kako su napravljene značajne promjene na putu prevencije korupcije u KS.

- Duboko vjerujem da nije stvar samo u tome koji zakon donesete i provodite. Značajno učešće javnosti je ono što čini naše poteze boljim. Svaka vlada koja radi na ovaj način može napraviti iskorak. Ovo su reformski iskoraci - transparentnost, otvorenost prema građanima i stručnoj javnosti. To su principi djelovanja šestorke koje smo postavili od početka - rekao je Forto.

Iz Ureda za korupciju KS zahvalili su na političkoj volji za donošenje ovakvog zakona.

Ambasador Drahoslav Štefanek, šef Ureda Vijeća Evrope u BiH, kazao je kako je Registar odličan izvor informacija za građane o tome kako se troše budžetska sredstva.

Među najodgovornijima za uspostavljanje Registra je ministrica pravde u KS Lejla Brčić, koja je čestitala Uredu za borbu protiv korupcije KS na danonoćnom radu prilikom unošenja podataka u Registar. 

- Kada smo započeli s ovom pričom, nije bilo jednostavno. Imali smo poprilične otpore u smislu nedostatka političke volje za naše djelovanje. Suština svega što rade Vlada i Skupština KS jeste dati punu podršku implementaciji onoga što zagovaramo. Javni interes mora biti ispred privatnog i to moramo stalno ponavljati. Javna služba je na usluzi građana, trošimo njihova sredstva i moramo imati odgovornost prema tome - naglasila je Brčić.

Registar podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo možete pogledati ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.