SARAJEVO

"Veliki rat" predstavljen u Vijećnici: Izložene fotografije nas pozivaju na putovanje kroz 59 zemalja

Berzevič je posjetio svako važno mjesto gdje se rat odvijao, od Latinskog mosta u Sarajevu, preko bojišta Evrope, Afrike, Azije, Bliskog istoka i Pacifika, sve do Versaja

Fena

28.6.2019

Obilježavanje stoljeća od Prvog svjetskog rata. Fena

Na dan potpisivanja Versajskog sporazuma i dan godišnjice sarajevskog atentata, 28. juna, Grad Sarajevo je ponovo dio zvaničnog međunarodnog programa obilježavanja stoljeća od Prvog svjetskog rata.

Tim povodom Grad Sarajevo i Ambasada Mađarske u BiH danas su u auli Vijećnici upriličili izložbu fotografija, koje su sadržane u knjizi "Stoljetnim stopama Velikoga rata od Sarajeva do Versaja", autora Atile Salaj-Berzeviča (Attila Szalay-Berzeviczy) iz Budimpešte.

Foto-knjiga bilježi i objašnjava povjesne događaje i strahote Prvog svjetskog rata snimljene između 2014. i 2018. godine. Berzevič je posjetio svako važno mjesto gdje se rat odvijao, od Latinskog mosta u Sarajevu, preko bojišta Evrope, Afrike, Azije, Bliskog istoka i Pacifika, sve do Versaja. Na fotografijama su stogodišnje komemoracije, ratni spomenici, vojna groblja i rekonstrukcije bitaka.

Izložbu su otvorili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ambasador Mađarske u BiH Kristijan Posa (Krisztian Pósa).

- Izložene fotografije nas pozivaju na putovanje kroz 59 zemalja, prikazuju nekadašnje lokacije Velikog rata kao i stogodišnje komemoracije država zahvaćenih ovim ratom. Prvi svjetski rat po nekima je jedan od najvažnih događaja u 20 stoljeću. On je oblikovao historiju ne samo ovog regiona, već je imao najdalekosežniji efekat na cijeli svijet - kazao je ambasador Pósa.

Autor ovog projekta Atila Salaj-Berzevič rekao je da je želio da svoje petogodišnje putovanje završi u Sarajevu, u kojem je sve počelo.

Ovaj fascinantni grad je jedno od najstarijih povjesnih mjesta u Evropi. Tokom prve posjete zaljubio sam se u Sarajevo i odmah odlučio da mu darujem ovu svoju prvu međuanarodnu izložbu fotografija - rekao je Berzevič.  

Obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata u svijetu se obilježava nizom različitih manifestacija. Sjedinjene Američke Države su osnovale posebnu Komisiju za stogodišnjicu.

Izložbu u Vijećnici je promovirala upravo ova ugledna Komisija američke vlade uvrstivši je i u svoj zvanični program.

Svečanosti u Vijećnici prisustvovao je i Georg von Habsburg, unuk Karla IV, posljednjeg vladara Austro-ugarske monarhije i sin Otta von Habsburga, koji je 2006. godine proglašen Počasnim građaninom Grada Sarajeva za iskazano prijateljstvo građanima Sarajeva u najtežim danima agresije i nesebično zalaganje za istinu i mir.

Nakon otvaranja izložbe, također u Vijećnici, bit će održana panel diskusija o tome "Šta je naslijeđe Prvog svjetskog rata i Mirovne konferencije u Parizu".

Izložba će biti otvorena do 12. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.