PORUKE

Forto: U dosadašnjem radu smo pokušali pokazati veći stepen transparentnosti i otvorenosti

Naveo da pokušavaju da budu interaktivna vlada i da što više razgovaraju "uživo" s građanima

Edin Forto. Arhiv

N. Če. / Avaz.ba

28.6.2019

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je večeras u Sarajevu da Vlada Kantona Sarajevo nije blokirala projekt skijaške staze na Trebeviću kao što tvrde pojedini općinski načelnici.

Na druženju s građanima Sarajeva Forto je rekao da ulaganje u skijalište, na visini na kojoj je Trebević, mora imati vrlo jaku finansijsku podlogu i studiju izvodljivosti, koju još nije vidio.

Istakao je da se Vlada Kantona Sarajevo trudi da i ima što bolji odnos s gradskim općinama te da su u vezi s tim delegacija kantonalnih ministara ima susrete s načelnicima, kao i on lično.

Premijer KS je naveo da pokušavaju da budu interaktivna vlada i da što više razgovaraju "uživo" s građanima, a ne samo putem društvenih mreža.

- U dosadašnjem radu smo pokušali pokazati veći stepen transparentnosti i otvorenosti, te kroz ministarstva koja imaju kapacitet da rade s nevladinim organizacijama nastojimo da ih metodološki uvodimo u sistem da ne bi bilo favorizovanih kao prije - naveo je Forto.

Građani su tokom druženja imali različita pitanja za premijera. Zanimalo ih je, izmeđuostalog, kako kantonalna vlast planira riješiti problem migranata, s obzirom na činjenicu da ih svakodnevno viđaju po parkovima i ulicama.

- Mi smo na Vladi prije mjesec dana usvojili plan formiranja tima koji će upravljati migracijskom krizom. U u prethodnim vladama je postojao sličan tim, ali ovaj je proširen u smislu saradnje s nevladinim organizacijama. Rebalansom Budžeta su i odvojena sredstva za te namjene. Mislim da je riječ o nekih 200 hiljada maraka, kazao je Forto.

Među onima koji su došli na druženje s premijerom bilo je i studenata. Njih je zanimalo kada će se popraviti situacija u gradskom prevozu, te je li u planu kupovina novih trolejbusa.

-Ja ne mogu da vejrujm da KS nije mogao kupiti trolejbus od 83. godine, meni je to nevjerovatno. Ne mogu da vjerujem da to nisu mogli. Mi ćemo za dva dana raspisati tender. Preliminarno, riječ je o nekih 20 trolejbusa, ali možda bude i 25 trolebusa. Krajem godine očekujemo prve, kazao je premijer.

Problem zagađenja zraka u glavnom gradu BiH, smatra premijer, a što je zanimalo i građane, treba sistematski rješavati.

- Najvažnije j eda smo počeli da podižemo svijest građana, šta j epotrebno uraditi. Energetsk aefikasnost je nešto što je ključno. To ćemo raditi i na način da onaj ko radi na utopljavanju svog stambenog objekta, plati, recimo 10.000 KM, mi ćemo mu refundirati

Današnje druženje organizovano je u sklopu projekta fondacije Heinrich Boll "Čitaj više, misli više".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.