SARAJEVO

Skupština Pokreta socijalne pravde i demokratije zasjeda danas: Objavljen proglas koji će biti pročitan

Među najistaknutijim osobama koje se dovode u vezu sa Pokretom SPD-a su Ivo Komšić, Zlatko Lagumdžija, Enes Karić, Hasan Muratović, Hakija Meholjić i mnogi drugi iz javnog i političkog života

L.Đ./Avaz.ba

29.6.2019

Sastanak zakazan za 11 sati. S. Mujić

U Sarajevu će danas biti održana osnivačka Skupština Pokreta socijalne pravde i demokratije na kojoj će biti imenovano i Predsjedništvo SPD-a.

Inicijativni odbor je utvrdio tri tačke dnevnog reda, a to su: Prijedlog dokumenta o uspostavi Pokreta, Prijedlog Proglasa pokreta i odluka o imenovanju Predsjedništva Pokreta SPD-a.

Među najistaknutijim osobama koje se dovode u vezu sa Pokretom SPD-a su Ivo Komšić, Zlatko Lagumdžija, Enes Karić, Hasan Muratović, Hakija Meholjić i mnogi drugi iz javnog i političkog života.

U opisu Pokreta socijalne pravde i demokratije kaže se da predstavlja i izražava stavove organizacija i pojedinaca iz svih sfera javnog i političkog života, s ciljem promocije, očuvanja i jačanja države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, kao cjelovite, suverene, nezavisne, međunarodno priznate države, utemljene na vladavini prava, u kojoj pojedinac ima sva prava i slobode koje su proklamovane Općom Deklaracijom o ljudskih pravima Ujedinjenih nacija i Konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i slobodama Vijeća Europe. 

U nastavku pročitajte Proglas koji će biti usvojen na današnjoj osnivačkoj skupštini.

Bosna i Hercegovina se od Dejtonskog sporazuma do danas, nije nalazila u težoj političkoj i sigurnosnoj situaciji. Nakon općih izbora koji su održani prije devet mjeseci još se nije formirala izvršna vlast na državnoj i federalnoj razini.  

Zaustavljene su reforme i procesi približavanja države euroatlanskim integracijama. Etnonacionalističke stranke istrajavaju na daljnjim podjelama društva i države i svojim ucjenjivačkim zahtjevima blokiraju i onaj dio vlasti koji se formirao. Zakoni se ne donose, privredom vlada stihija, socijalno stanje građana je sve lošije, mladi ljudi napuštaju zemlju. Beznađe je opće društveno stanje. Susjedne države se sve direktnije miješaju u unutarnje prilike naše zemlje i krše Daytonski sporazum. Predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji, čak i oni s aktivnim mandatom, ne čine ništa da to zaustave.

U takvim okolnostima, u Sarajevu je, 29.juna 2019.godine, održana Osnivačka skupština Pokreta socijalne pravde i demokatije ( Pokret SPD ) s ciljem formiranja snažne društvene platforme za promjenu toga stanja.

U Pokret su uključene, preko svojih delegata, političke organizacije i organizacije civilnog društva, te pojedinci iz javnog i političkog života BiH.

Načela na kojima će Pokret djelovati su: očuvanje i jačanje države BiH i njenih institucija, kao cjelovite, suverene, nezavisne, međunarodno priznate države, utemeljene na vladavini prava i zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda, proklamiranih UN Poveljom o ljudskim pravima i Konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i slobodama Vijeća Evrope; antifašizam, demokracija, sloboda vjere i uvjerenja, sekularizam države i bogatstvo raznolikosti našega društva;

promocija temeljnih ideja i principa socijaldemokracije kao političke ideologije koja može integrirati bh. društvo i državu i očuvati njihov multietnički karakter;

socijalna pravda, solidarnost i zaštita najugroženijih društvenih slojeva;

evropske vrijednosti kao putokaz reformama koje vode BiH u euroatlanske integacije; jačanje povjerenja u državu kod mladih, kako bi svoje znanje i stvaralaštvo stavili u funkciju napretka zemlje, njenog izlaska iz stagnacije i politčkih blokada.

Krajnji cilj djelovanja pokreta je ujedinjenje ljevice u BiH, kao jedinstvene i snažne političke organizacije socijaldemokratske provenijencije.

Pokret ima, osim Skupštine, Predsjedništvo koje bira Skupština i koje predstavlja Pokret u domaćoj i međnarodnoj javnosti. Predsjedništvo bira predsjedavajućeg i sekretara Pokreta. 

Pozivamo poličtike organizacije, organizacije civilnog društva i pojedince, da pristupe Pokretu i tako formiraju široku društvenu platformu za objedinjavanje ljevice u BiH, borbu protiv rastućeg etnonacionalizma, za izlazak BiH iz političkih blokada i ekonomske zaostalosti - navedeno je u proglasu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.