SASTANAK Aktivnosti pokrenute ispočetka

Sarajevo dobiva centralni spomenik svim borcima Armije i MUP-a RBiH, Sidran će kreirati manifest

Nakon deset godina čekanja

Avaz.ba
05.07.2019 13:20

Sidran, Jusko i Hulusić

Foto: Vlada KS

Nakon deset godina čekanja, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo ponovo je i ispočetka pokrenulo aktivnosti na izgradnji centralnog spomen-obilježja svim borcima Armije i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

O idejnom rješenju šta bi trebalo pisati na spomeniku koji će se graditi na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović u Starom Gradu, resorni ministar Ismir Jusko i direktor Zavoda za izgradnju Mirza Hulusić razgovarali su s bosanskohercegovačkim književnikom i scenaristom Abdulahom Sidranom, koji će kreirati manifest koji će biti uklesan na spomenik.

- Idejno rješenje od prije 10 godina kojim raspolažemo, nažalost, nije ispunjavalo tražene uvjete te su mišljenja da bi bio promašaj da se spomen-obilježje gradi prema tom ranijem rješenju. Sada počinjemo sve ispočetka. Zavod za izgradnju pripremit će dokumentaciju za raspisivanje novog javnog poziva za izradu idejnog rješenja za gradnju spomenika, a u međuvremenu smo željeli započeti i razgovore s našim uvaženim književnikom Sidranom da bismo dobili najbolje rješenje - kazao je ministar Jusko.

Komentari

NA VRH