KANTON SARAJEVO

MUP KS jednom ponuđaču prodao 52 havarisana vozila za 103.500 maraka

Novac ide u budžet

Admir Katica. Arhiv

Avaz.ba

13.7.2019

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo prodalo je putem licitacije 52 havarisana vozila koja se ne mogu koristiti zbog starosti, neispravnosti ili oštećenja prouzrokovanih u saobraćajnim nesrećama i čija popravka nema ekonomske opravdanosti, za 103.500 KM, saopćeno je iz Kabineta ministra.

- Od ukupno 41 ponuđača koji je uplatio kauciju, čime su ostvarili pravo na učešće u licitaciji, vozila su u takozvanoj prodaji u paketu prodata firmi GIBA-TRADE d. o. o. iz Sarajeva. Novac od prodaje ide u budžet Kantona Sarajevo - kazao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS. 

Prema Katicinim riječima, prodajom 52 neispravna vozila smanjuje se parking površina potrebna za njihov smještaj u Poligonskoj ulici u Butmiru koju je od BIHAMK-a zakupio i koristi MUP KS, a samim tim će se smanjiti i finansijski izdaci za plaćanje zakupa.

Ministarstvo, naime, od 2011. godine mjesečno plaća 5.500 KM zakupnine BIHAMK-u za najam oko pet i po dunuma ovog parkinga.  

- U Butmiru se trenutno nalazi i oko 500 vozila koja su privremeno oduzeta ili za koja se već duži period čekaju odluke Tužilaštva Kantona Sarajevo i nadležnih sudova. Vozila za koja traju sudski postupci po izvršenim krivičnim ili prekršajnim djelima i za ona koja je pravosnažnom presudom sud naložio prodaju bit će, također, prodata, ali, za razliku od MUP-ovih vozila, ona neće moći biti registrirana, o čemu će kupci u Javnom pozivu biti obaviješteni. 

Mogu se samo koristiti za prodaju dijelova - pojasnio je Katica te dodao da sudski postupci u vezi s motornim vozilima dugo traju, a da postoje i situacije kada su postupci okončani, a da sud nije utvrdio sudbinu oduzetog vozila.

Iz tog razloga ministar je formirao Radnu grupu i od Ministarstva pravde KS zatražio da u nju delegira svog predstavnika kako bi se problem riješio.  

- Ministarstvo pravde KS dostavilo je ime svog predstavnika i u narednom periodu za svaki predmet pojedinačno nastojat će se od suda dobiti dopuna presuda, jer su ta vozila smještena godinama na parkingu za koji niko osim MUP-a KS ne plaća zakupninu. Osim toga, tu su i nađena ukradena vozila, koja uredno obaviješteni vlasnici nisu preuzeli. 

Za takva i slična vozila MUP će Vladi predložiti donošenje uredbe o načinu njihovog uništenja kako bi se dodatno smanjili broj deponovanih vozila i cijena zakupa parkinga u Butmiru - kazao je Katica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.