VOGOŠĆA

I posljednji javni toalet zatvorio vrata

Onaj sagrađen prije deset godina još nije stavljen u funkciju

Piše: E. MURAČEVIĆ

14.7.2019

Ulaz u WC samo za zakupce - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Otkako su krenule aktivnosti vezane uz gradnju savremenog poslovnog objekta na prostoru sadašnje Tržnice u Vogošći, nad zakupcima koji koriste otvoreni dio ovog lokaliteta počeo je neviđeni teror.  

Više zakupaca požalilo se da Uprava "Tržnica Sarajevo" čini sve da im suzi prostor za djelovanje povećavajući namete koje oni teško da mogu izvršavati.

- Oni ovim činom pokušavaju na otvorenom dijelu pijace osigurati veći prostor za neke svoje, da li stranačke ili rodbinske osobe, provodeći različite vrste mobinga. Idu čak dotle da nekima od nas govore kako ni za kakve novce nećemo ovdje moći zadržati svoje štandove - kazao je jedan od zakupaca. 

Na lošu situaciju na vogošćanskoj tržnici, na jednoj od sjednica Općinskog vijeća Vogošća, upozorio je i vijećnik Bekir Đedović (SBB). On je istakao kako je nedopustivo da "Tržnice Sarajevo" prostore Tržnice u Vogošći namijenjene za prodaju mesa, mlijeka i mliječnih prostora izdaju trgovačkim centrima, dok su Vogošćani takve proizvode prinuđeni prodavati na prostoru koji nema frižidere, a neki od njih, bukvalno, po trotoaru uz pijacu.

Je li Općina Vogošća izgubila ovaj prostor ili prešutno dozvoljava ovakve radnje, teško je znati. 

Treba istaći i da jedini upotrebljivi javni WC za građane, koji se nalazio na platou Tržnice u Vogošći, odlazi u prošlost. 

Iako za ovaj prostor nisu doneseni provedbeno-planski dokumenti, "Tržnice Sarajevo", koje gazduju ovim prostorom, građevinskim radovima na platou Tržnice zatvaraju ovaj objekt za građane. Istina, sa sporedne strane ostavili su ulaz u toalet, ali ključeve  vrata imaju samo oni koji zakupljuju prostore na tržnici. 

Kupcima koji posjećuju tržnicu i drugim građanima bit će onemogućeno korištenje ovog WC-a te će svoje potrebe, ako im prituži, obavljati uz okolne zgrade, parkove i Dječiji vrtić „Trešnjica“. 

Činjenica je i da to nije jedini javni WC koji građani neće moći koristiti.

Naime, u vogošćanskoj ulici Jošanička, uz glavno autobusko stajalište, prije desetak godina sagrađen je javni toalet u koji je Općina Vogošća uložila više od 60.000 konvertibilnih maraka, a koji još nije stavila u funkciju. 

No, i da jeste, do ovog objekta, koji već zahtijeva značajnu sanaciju, građani ne bi mogli ni dolaziti. 

Jer, na prilaznu stazu, po odobrenju Općine Vogošća, postavljeni su kiosci za štampu koji bi mogli postati žarište zaraze zbog onih koji iza njih obavljaju svoje fiziološke potrebe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.