ODLUKE Skupština KS

Kanton Sarajevo će dobiti Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja

Cilj je i da se pri resornom ministarstvu pojača analitičko-studijski rad jer nedostaju analize

Fena
15.07.2019 20:27

Sa jedne od ranijih sjednica

Foto: Arhiv

Skupština Kantona Sarajevo donijela je Odluku o osnivanju Javne ustanove Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS. Imat će sličnu funkciju kao Prosvjetno-pedagoški zavod, ali s dodatnim zaduženjima.

Jedan od glavnih razloga za osnivanje ove ustanove je, kako je pojasnila ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS Zineta Bogunić, da dosadašnji Prosvjetno-pedagoški zavod (PPZ) nije u potpunosti odgovorio na dinamične potrebe obrazovnog sistema u KS i posljednjih godina egzistira na margini obrazovne zajednice.

Navela je da su prestali obavljati svoj osnovni zadatak, stručni nadzor nad radom odgojno-obrazovnih ustanova i radnika, primjenu nastavnih planova i programa te se posljednjih godina bave samo organizacijom stručnih ispita i takmičenja na kantonalnom nivou.

Stoga će Institut za preduniverzitetsko obrazovanje obavljati studijsko-analitičke poslove, kao što su analize eksterne mature, eksterne evaluacije te predlaganje mjera za budući razvoj obrazovanja i imat će Odjel za analizu i statistiku, a koji je neophodan jer, kako je navela, u KS je provedeno sedam eksternih matura, ali nije urađena ni jedna analiza.

Cilj je i da se pri resornom ministarstvu pojača analitičko-studijski rad jer nedostaju analize, a samim tim nedostaje i predlaganje mjera za poboljšanje.

Također će na Institutu postojati odjeli za savjetodavni rad sa nastavnicima i direktorima, praćenje kvaliteta rada, odnosno, nadzor, te upravno-pravnih poslova.

- Namjera je da to bude javna institucija, bez uplitanja politike, i želim da to bude ekspertna organizacija najkvalitetnijih ljudi iz obrazovanja - kazala je Bogunić.

Zastupnici SKS su mišljenja da Institut ima izuzetan društveni značaj kao krovna organizacija u preduniverzitetskom obrazovanju jer bi trebala pratiti rad i biti podrška predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, obrazovanju odraslih. 

Komentari

NA VRH