PROBLEMI

Mještani ogorčeni: O naselju Rosulje gotovo niko ne brine

Zbog nagomilanih problema, vogošćanske Rosulje jučer su posjetili i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo Vedran Jakupović i Danijela Kristić

Rosulje: Mještani prijavljivali probleme nadležnima, ali nije bilo reakcije. Čitatelj

Piše: S. M.

16.7.2019

Vogošćansko novo naselje Rosulje u kojem trenutno u šest zgrada živi više od 700 porodica, zaboravljeno je od svih. Gotovo deset godina stanari, mahom mladi bračni parovi te porodice RVI, šehida i poginulih boraca, imaju velikih problema s infrastrukturom.

Jedan od najvećih je nedostatak parking-mjesta, zelenih površina, problem s regulacijom saobraćaja, javna higijena... Kako kažu stanari, u nekim zgradama, iako su kupili nove stanove, ne rade interfoni, a posebno brinu zbog činjenice da u podrumske prostorije potpuno novih zgrada prodiru i nakupljaju se vode.

O svim problemima blagovremeno su obavještavani i nadležni u Fondu KS za izgradnju stanova koji gradi stambeno naselje u Rosuljama, ali do sada nije bilo adekvatnog odgovora, niti iz Fonda, a ni iz firmi koje su bili izvođači.

Zbog nagomilanih problema, vogošćanske Rosulje jučer su posjetili i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo Vedran Jakupović i Danijela Kristić.

Mještani su ih upoznali sa svim problemima s kojima se susreću, a nisu ih uspjeli riješiti godinama. Jedan od njih je i prilično loša gradnja, a to dokazuje i loš kvalitet interfona, koji su se pokvarili nekoliko mjeseci nakon što su zgrade useljene. Iako je objekt pod garancijom, izvođač ga nije popravio.

- Ambulanta u naselju trebala je biti otvorena još prije sedam mjeseci, još uvijek nije. Autobuska linija mora ići kroz naselje, iz „Centrotransa“ su rekli da može, ali Ministarstvo saobraćaja to koči, nemamo zelenih površina za djecu, haos je zbog nedostatka parkinga, bojimo se zbog vode u podrumima, može zgrada potonuti... Zastupnici su nam obećali pomoći u rješavanju ovih problema – rekao je jedan od građana.

Jakupović i Kristić kazali su da će u skupštinskim klupama pokrenuti rješavanje problema ovog naselja, u kojem pretežno žive mladi i u kojem su stotine djece do pet godina. Također, kazali su da će organizirati i sastanke predstavnika Općine Vogošća, nadležnih ministarstava i Fonda.


Rosulje: Problem zbog nedostatka parking-mjesta - Avaz
Ambulanta je trebala biti obnovljena još prije sedam mjeseci - Avaz
Nedostatak zelenih površina - Avaz
Rosulje: Brojni saobraćajni problemi - Avaz
Otkud voda u podrumskim prostorijama novih zgrada - Avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.