AKTUELNO

Senator Robert Žozef Bob Dol dobio priznanje ''Ključ Grada Sarajeva''

Dao izuzetan doprinos u ratnom i poslijeratnom periodu

Piše: A. T.

17.7.2019

Sjednica GV Grada Sarajeva. A. T.

Na hitnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja je održana danas, jednoglasno je donesena odluka da se priznanje ''Ključ Grada Sarajeva'' dodijeli američkom senatoru Robertu Žozefu Bobu Dolu (Joseph Dole).

Predsjednik Komisije za dodjelu priznanja Velija Katica kazao je da su dobili prijedlog od gradonačelnika.

- Ovaj prijedlog sadrži sve elemente koji su potrebni za dodjelu. Robert je dao izuzetan doprinos, kako u ratnom tako i u poslijeratnom periodu. I ovaj prijedlog je Komisija jednoglasno prihvatila - rekao je Katica.

Predsjedavajući Igor Gavrić kazao je da je Dol jedna od najznačajnijih osoba kada je u pitanju izgradnja prijateljskih odnosa između SAD i BiH.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka kazao je kako je ''Ključ Grada Sarajeva'' najznačajnije i najviše priznanje koje Gradsko vijeće može dati nekom pojedincu.

- Meni je jako drago da je jedna takva inicijativa usvojena jednoglasno i da će ''Ključ Grada Sarajeva'' Dolu biti uručen za nekoliko dana u njegovom domu u Vašingtonu. Mi čekamo tačan datum uručenja tako značajnog priznanja – rekao je Skaka.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić kazao je da je senator 2014. godine dobio nagradu Kantona te da je puno toga napravio dobrog za naš grad i BiH.

Nuko Grebović, vijećnik GV koji je pokrenuo ovu inicijativu, kazao je da se senator Dol, čovjek iz Kanzasa, puno zalagao za BiH i Sarajevo.

- On je jedini pokrenuo i insistirao da se skine embargo na isporuku oružja u BiH. Zatim se zalagao da konačno prestane agresija i da se zaustavi sve to što se dešavalo u Sarajevu. On je bio uporan i dao veliki doprinos da Sarajevo bude ono što jeste – rekao je Grebović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.