SARAJEVO

Rasipali novac na sve strane: Alispahić u ZOI '84 na odlasku zaposlio 16 radnika na neodređeno

Gubici su veći od deset miliona KM, frizirani su bilansi, kazao je Kenan Magoda

Piše: A. TABAK

17.7.2019

S današnjeg sastanka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ministar privrede KS Haris Bašić danas je održao pres-konferenciju na kojoj je predstavio presjek stanja onoga što su zatekli u ovome resoru te šta su uspjeli uraditi. 

- Prošlo je više od šest mjeseci kako je ova vlada operativna i aktivna. Krenuli smo s određenim ispravkama, sve s ciljem transparentnosti – rekao je Bašić.

Dodao je da je pojavom novog menadžmenta preduzeća ''Vodovod i kanalizacija'' počela naplata vode, a kao jedan od problema istaknuo je da je krajem prošle godine bivši ministar privrede prebacio ogromne novce Privrednoj komori, zbog čega se trenutno vrši analiza izvještaja, nakon kojeg će vidjeti da li će nastaviti saradnju.

Ministar Bašić kazao je da radi na sprečavanju odlaska mladih iz zemlje te da su izdvojili novac za projekte na kojime bi bili angažirani mladi u iznosu od dva miliona.

- Za zapošljavanje o obrtima izdvojili smo 300.000 KM, 4,6 miliona za podršku poljoprivredi, dok smo za podršku IT sektoru izdvojili 300.000 KM - kazao je Bašić.

Prisutnima se obratio i Edib Hamzić, v. d. direktora Uprave za šumarstvo, koji je kazao kako stanje nije baš najbolje u ovome sektoru.

- Nedostatak čuvara šuma je gorući problem jer imamo malo uposlenih. Mi nemamo nadzor nad šumama vikendima, praznicima i noću, zbog čega bi bilo dobro povećati broj radnika – rekao je Hamzić.

Loše stanje u preduzeću ZOI '84 zatekao je i Kenan Magoda, koji je kazao da je svojim dolaskom detektirao brojne probleme koji se odlikuju blokadama računa.

- Gubici su veći od deset miliona KM, frizirani su bilansi. Loši potezi menadžmenta doveli su do toga da je bivši direktor Nevres Alispahić na kraju mandata nezakonito uposlio 16 ljudi na neodređeno – rekao je Magoda, naglasivši kako trenutno rade na nekoliko projekata, među kojima je osvjetljavanja i proširivanje staza na Bjelašnici.

Nirves Bulaja, direktor Veterinarske stanice, kazao je da je stanje katastrofalno.

- Obaveze prema dobavljačima veće su od 200.000 KM, kreditna zaduženja, također, iznose više od 350.000 KM, plaće su nezakonito isplaćivane, zbog čega je firma oštećena za 60.000 KM – kazao je Bulaja.

Brojne probleme zatekao je i v. d. direktor „Sarajevo šuma“ Amir Joldo.

Ministar Bašić je na kraju kazao da im je cilj maksimalna transparentnost te da će u narednom periodu ponovo izvijestiti javnost šta je Ministarstvo uradilo po pitanju ovih problema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.