PROJEKTI

Najveća nabavka nakon rata: Uskoro 25 novih trolejbusa na ulicama Sarajeva

Ovo je samo početak. Kada proširimo trolejbusku mrežu do Vogošće, nabavit ćemo još vozila - rekao je premijer KS Edin Forto

Raspisan međunarodni tender za nabavku modernih 25 trolejbusa. Ilustracija

A. Š.

17.7.2019

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je međunarodni tender za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa posljednje generacije koji će se uskoro naći na ulicama Sarajeva. 

Radi se o najvećoj nabavci vozila nakon rata koju su uradili Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja KS u saradnji sa EBRD-om. Planirana nabavka košta 15 miliona eura.

- Novi trolejbusi će uveliko olakšati funkcionalnost javnog prijevoza u Kantonu. Kako smo i obećali, Sarajevo će dobiti moderene trolejbuse kakvi se mogu vidjeti u gradovima širom svijeta- rekao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

U trolejbuse će biti ugrađena najsavremenija elektrooprema, kao pogon će se koristiti ekološki motori koji zahtijevaju minimalno održavanje, veoma su pouzdani i dugovječni u eksploataciji. Svaki od njih imat će bateriju, koja omogućava kretanje bez mrežnog napajanja minimalno 10 kilometara, što je sjajna pretpostavka za proširenje linija trolejbuskog saobraćaja. Osim unapređenja komfora  putnika, nabavkom ovih vozila značajno će biti smanjena emisija ugljenmonoksida, budući da će vozila biti 100 posto na električni pogon. 


Ovom prilikom oglasio se i premijer KS Edin Forto.

- Ovo je samo početak. Kada proširimo trolejbusku mrežu do Vogošće, nabavit ćemo još vozila - rekao je premijer KS Edin Forto.

Bit će opremljena informacionim sistemom za putnike, koji će se sastojati od displeja i zvučnika u putničkom prostoru vozila, putem kojih će se vršiti najava narednih stanica na ruti vozila, te davati druge obavijesti. Svi displeji su opremljeni LED diodama te će biti lako uočljivi. U unutrašnjosti će biti ugrađeni i LCD monitori sa mogućnošću prikaza videosadržaja. U putničkom prostoru i kabini vozača će biti postavljene kamere za videonadzor, s mogućnošću naknadnog pregledavanja videozapisa, što je značajan doprinos sigurnosti putnika.

Trolejbus će biti veoma ugodan za vožnju jer će imati dobru amortizaciju i pravit će veoma malo buke kako u putničkom prostoru tako i vani. Trolejbusi će bit pod punom petogodišnjom garancijom koja podrazumijeva potpuno servisiranje u datom periodu.

Opremljeni su naprednim sistemima naplate karata, brojanja putnika, pristupom osobama s invaliditetima, sofisticiranom i razdvojenom klimatizacijom i grijanjem putničkog prostora, LED osvjetljenjem i povećanim komforom kod ulaska i izlaska putnika iz vozila.


Građanima je dojadilo voziti se u starim trolejbusima. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.