PISMENI ZAHTJEV

Direktori osnovnih sarajevskih škola: Nemojte prihvatiti ostavku ministrice Bogunić!

U veoma kratkom vremenu ministrica je napravila niz značajnih pomaka na poboljšanju i uspostavljanju kvalitetnog sistema

Djeca u osnovnim školama. Arhiv

Piše: M.ILIĆ

22.7.2019

Članovi Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola uputili su premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti pismeni zahtjev da ne prihvati ostavku ministrice obrazovanja Zinete Bogunić.

- Udruženje direktora sarajevskih osnovnih škola podržava dosadašnji rad i zalaganje ministrice Bogunić u cilju poboljšanja obrazovanja u Kantonu Sarajevo. U veoma kratkom vremenu ministrica je napravila niz značajnih pomaka na poboljšanju i uspostavljanju kvalitetnog sistema te pristupila neophodnim reformama - navodi se u saopćenju.

Kažu da je ministrica Bogunić pripremila Strategiju razvoja obrazovanja i nauke KS, Akcioni plan, pristupila usklađivanju zakona sa strategijom, donijela niz podzakonskih akata, pokrenula Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS koji će obavljati studijsko-analitičke poslove, analize matura, evaluacija, pojačati savjetodavni rad sa nastavnicima i direktorima, odnosno institucija koja će se baviti strukom. 

- Ministrica je jasno definisala nadležnosti svih aktera u obrazovanju što također predstavlja veliku hrabrost i iskorak u dosadašnjoj praksi", navode iz ovog udruženja.

Od premijera Forte kao najodgovornije osobe u Vladi KS traže da ne prihvati ostavku ministrice jer će to, kako ističu, dovesti do daljeg urušavanja obrazovnog sistema i zaustavljanja planiranih kvalitetnih reformi.

Ministrica Zineta Bogunić je dugogodišnja radnica u odgojno obrazovnom sistemu, najbolje razumije procese, potrebe učenika, roditelja i svih prosvjetnih radnika - istakli su iz Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.