VOGOŠĆA

Obilježena 26. godišnjica Bitke za Ugorsko

Borci Prve slavne motorizovane brigade osujetili namjere agresora da zauzme slobodnu vogošćansku teritoriju

Detalj s manifestacije u Vogošći. E. Muračević

Piše: E. MURAČEVIĆ

23.7.2019

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas je na spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima u vogošćanskom naselju Ugorsko obilježena 26. godišnjica Bitke za Ugorsko.

Riječ je o bici u kojoj su borci Drugog bataljona Prve slavne motorizovane brigade osujetili namjere agresora da zauzme slobodnu vogošćansku teritoriju i stvori preduvjete da značajnije ugrozi glavni grad Bosne i Hercegovine. 

- Snaga onih koji su branili svoje porodice, svoj kućni prag i svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu bila je jača od moćne i smrtonosne agresorske tehnike, iza čijih su ubojitih cijevi, pored domaćih kolaboracionista, bili i pitomci završnih godina srbijanskih akademija, koji su u ovoj ofanzivi polagali svoj zločinački ispit na nedužnim civilima, ubijajući ih nemilosrdno s distance - kazao je Omer Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja općine Vogošća.


Polaganje cvijeća na spomen-obilježje u Ugorskom. E. Muračević

Bilo je to vrijeme koje je svjedočilo o nevjerovatnoj hrabrosti naših boraca koji, uprkos nadmoćnosti neprijatelja, dejstvima artiljerije, tenkova, bojnih otrova i drugih sredstava agresoru nisu dopustili da ostvari svoje ciljeve.

Osim Omera Hasanovića, o ovim sudbonosnim danima govorio je i Zijad Kadrić, pomoćnik načelnika općine Vogošća za boračko-invalidsku zaštitu. On je istakao potrebu da se budućim generacijama, na ovakvim i sličnim manifestacijama, prenosi istina o herojstvu Vogošćana.

Studentice Merima Kadrić i Lejla Huseinović pročitale su svoje literarne radove o ovoj temi, nagrađene na literarnom konkursu koji je objavila Organizacija ratnih vojnih invalida općine Vogošća, koja je organizator ove manifestacije.

Nakon toga, u dvorištu ispred kuće Zehrida Pašalića, poznatije kao Šabanova kuća, nastavljeno je druženje gostiju i preživjelih boraca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.