SKUPŠTINA KS

Nakon 12 godina, usvojen Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi

Skupština KS. Avaz

Piše: A. TABAK

24.7.2019

Nakon duže rasprave na današnjoj sjednici Skupštine KS, usvojen je Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi sa 22 glasa. Niko nije bio protiv, dok su zastupnici SDA bili suzdržani.

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić kazala je da su nakon određenih stručnih konsultacija ostali pri nacrtu zakona koji je pripremao bivši ministar Mario Nenadić.

- U dobroj mjeri je taj tekst nacrta zakona bio i usaglašen. Poslije toga su se pojavili problemi političke prirode. Ono što je meni bitno da smo mi prvi put imali situaciju da je Skupština uopće i raspravljala o nacrtu zakona. Očekuje nas iscrpna javna rasprava. Tražit ćemo od općinskih vijeća da nam omoguće kao posebnu tačku na njihovim redovnim sjednicama da dođemo i prezentiramo tekst nacrta zakona i da tu iskomuniciramo i saslušamo mišljenja načelnika i vijećnika. Svakako da ćemo u javnu raspravu uključiti i građane – rekla je Brčić, naglasivši da je ovo jedan historijski reformski proces koji je pokrenut u KS.

Ističe kako ne sumnja da će biti opstrukcija u provođenju, ali da nema dileme da će šestorka u konačnici podržati ovaj zakon nakon 12 godina.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.