SARAJEVO

Opet se “zakuhalo” oko Hastahane

A. KADRIĆ

25.7.2019

S današnje sjednice. A. Kadrić

Na današnjoj 41. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar jedna od tačaka dnevnog reda je i prijedlog odluke o usvajanju izmjena i dopuna, kao i provođenje izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar “Marindvor”- za lokalitet Hastahana

Osim načelnika Nedžada Ajnadžića i Općinskog vijeća, sjednici prisustvuju i nezadovoljni građani koji podržavaju gradnju parking prostora ispod površine parka, ali, također, njihov zahtjev je da se park očisti i hortikulturno uredi. Tvrde da je lokalna vlast odbacila sve njihove sugestije jer ih je ocijenila neutemeljenim. Vijećnik Denis Challenger dobio je gromoglasan aplauz od građana nakon svog izlaganja.  

- Jesmo li mi svjesni kakvu odgovornost imamo? Nemojte da idemo protiv građana, to mora biti javna površina. Ova priča je postala simbol otpora građana. Klub vijećnika SDP-a će apsolutno biti protiv ovih izmjena i dopuna. Želim da za 15 godina, kada budemo prolazili pored parka,  vidimo omladinu kako uživa, a ne neku zgradu u kojoj će se brojati pare - kazao je Challenger i izazvao oduševljenje građana.

Također se s ovom konstatacijom složila i vijećnica Sonja Akšamija, koja je kazala da je nonsens praviti bilo kakvu zgradu te da se djeca neće sigurno igrati oko Centralne banke.

U ime savjeta građana obratio se Zvonimir Bošnjak, predsjednik Mjesne zajednice Marindvor, koji je kazao da će učiniti sve da sruši plan da se na lokalitetu Hastahane nešto gradi.

- Molim vas da ovo demokratski riješimo. Ne radi se ovdje samo o moralnoj odgovornosti, nego i o krivičnoj. Insistirat ćemo i na odgovornosti načelnika za predlaganje odluke na nezakonit način - kazao je Bošnjak.

Načelnik Ajnadžić kazao je da tvrdi da je bolje riješenje koje on nudi za lokalitet Hastahane nego postojeće.

- Ne kažem da se ne može naći bolje riješenje, zato vas pozivam da se izjasnite još jednom. Ovo je prazan prostor, da je ovo samo park, ja bih povukao ovu odluku. Bit će 89 posto zelene površine, garantiram - kazao je Ajnadžić. 

Sa 17 glasova za, 9 protiv i jednim suzdržanim Vijeće je podržalo ovu tačku dnevnog reda.

Građani su nezadovoljni napustili galeriju i nisu željeli ništa komentirati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.