SARAJEVO

Pročitajte koje uvjete trebate ispuniti ako kurbansko meso želite donirati javnim kuhinjama

Neophodno dostaviti svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinje, ne stariju od 10 dana

S održanog sastanka. Press služba KS

Fena

6.8.2019

Prijem i prihvat kurbanskog mesa od donatora i ove će godine biti vršen u Centralnoj javnoj kuhinji Crveni križ Kantona Sarajevo, Javnoj kuhinji "Merhamet", Narodnoj kuhinji Stari Grad i Pučkoj kuhinji "Kruh svetog Ante".

Sve te javne kuhinje, u saradnji s Ministarstvom rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica KS, osigurale su prostor za pravilno i dugoročno skladištenje prikupljenog mesa.

Predstavnici Ministarstva u dogovoru s Koordinacionim tijelom za rad javnih kuhinja te drugim nadležnim ministarstvima i institucijama, KJP Veterinarska stanica, Inspektoratom veterinarske inspekcije, poduzeli su sve druge neophodne aktivnosti kako bi prikupljanje kurbanskog mesa proteklo u skladu sa zakonskom regulativom i kako bi se zaštitilo zdravlje građana, odnosno korisnika javnih kuhinja, a donirano meso iskoristilo za pripremanje kvalitetnijih obroka.

U skladu s uputstvima nadležne inspekcije i Veterinarske stanice, doneseno je nekoliko zaključaka vezanih uzprijem i prihvat kurbanskog mesa.

Ako građani vrše obredno klanje kurbana individualno, u privatnim domaćinstvima, neophodno je da uz meso dostave i svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinje (original ili kopija), ne stariju od deset dana, koju trebaju tražiti od prodavca kurbana.

Ako se klanje kurbana obavlja u registriranom objektu pod nadzorom veterinarske inspekcije, potrebna je potvrda o zdravstvenom stanju pošiljke životinjskog porijekla - Obrazac 2a (original ili kopija),a koju izdaje nadležni inspektor na licu mjesta.

Javne kuhinje nisu u mogućnosti i neće primati glave i iznutrice od kurbanskog mesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.