OBILJEŽAVANJE

Počasni krug skulpture Kentauromahia: Sva simbolika otpora Sarajlija snajperskim mecima

Upriličena promotivna vožnja tramvajem

Piše: A. Š.

7.8.2019

Obilježena je 25. godišnjica skulpture Kentauromahia - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Povodom Međunarodnog festivala Grad „ Freedom of expression“ jučer je u krugu GRAS-a obilježena 25.godišnjica skulpture Kentauromahia.  

Tim povodom upriličena je promotivna vožnja tramvajem koji je vukao skulpturu kroz grad.

Art direktor Festivala Ibrahim Spahić kazao je kako je skulptura herojski,čudesan ,umjetnički čin opsjednutog grada i da njemu,gradu Sarajevu pripada taj trajni znak na stanici Skenderija.

- Kada god uđete u tramvaj na bilo koju stanicu on uvijek završi na broju 6, na Skenderiji. Tako da će ova skulptura tu ostati 7 dana  – rekao je Spahić.

Direktor GRAS-a Avdo Vatrić kazao je da su vozači GRAS-a u teškim ratnim vremenima vozili građane Sarajeva pod snajperima,rizikujući svoje živote.

* Mislim da je autorica na simboličan način prikazala približavanje Sarajeva evropskim civilizacijskim tokovima i građanima Sarajeva i Evrope približila GRAS kao operatera koji je pod teškim snajperskim mecima vozio građane Sarajeva rizikujući živote da se sve to obavi na dostojanstven način - rekao je Vatrić.

Direktor GRAS-a Avdo Vatrić kazao je da su vozači tog preduzeća u teškim ratnim vremenima vozili građane Sarajeva pod snajperima, riskirajući svoje živote.

- Mislim da je autorica na simboličan način prikazala približavanje Sarajeva evropskim civilizacijskim tokovima i građanima Sarajeva i Evrope približila GRAS kao operatera koji je pod teškim snajperskim mecima vozio građane Sarajeva riskirajući živote da se sve to obavi na dostojanstven način - rekao je Vatrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.