NAŠA TEMA

Sarajevo preplavili turisti: Oduševljeni gradskom špicom, raspoloženim Sarajlijama i raznovrsnim jelima

Spoj Istoka i Zapada te kulturno-historijskog bogatstva privlači posjetioce

Piše: I. KRIJEŠTORAC

7.8.2019

Turistima najprivlačnija uža jezgra grada - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+21

Prijestolnica BiH i ove godine privukla je veliki broj turista iz svih krajeva svijeta. Prema riječima direktora Turističke zajednice KS Nermina Muzura, u odnosu na prošlu godinu već je zabilježen porast posjetilaca za 17 posto, a za 32 posto povećan je i broj noćenja u gradu.


DJ Solomon

- Ta brojka još će rasti. Očekujemo u avgustu ogroman priliv posjetilaca. Ovo je bilo do sada najsadržajnije ljeto u Sarajevu. Uspješno su održane brojne manifestacije, kojih do sada nije bilo, a uskoro počinje i Sarajevo Film Festival, koji zatvaramo nastupom DJ Solomuna 23. avgusta ispred Vječne vatre - kazao je Nermin Muzur, direktor Turističke zajednice KS. 

Za brojne turiste koji hrle u naš grad Sarajevo je, nesumnjivo, neviđeni spoj Istoka i Zapada, kulturno-historijskog bogatstva. Također, turistima su posebno interesantne olimpijske ljepotice Bjelašnica, Igman i Jahorina, koje uglavnom svi obiđu.

Luku de Krujifa iz Roterdama iz Holandije sreli smo u haremu Begove džamije. O bh. prijestonici čuo je sve najbolje i upravo zbog toga je, kako kaže, tu.

- Za Sarajevo kažu da je grad u kojem se spajaju različite vjere i kulture i zbog toga smo ovdje. Došli smo da vidimo i osjetimo multikulturalnost, koja je dosta izraženija nego u našoj zemlji – rekao je De Krujif.

Prema preporuci, u Sarajevo je doputovalo i društvo iz Pize iz Italije.

- Ovdje ćemo biti svega četiri dana. Nadam se da ćemo uspjeti vidjeti makar najzanimljivije - kaže Alesandra.

Posebno je zanimljivo da je ove godine najviše turista iz Kine. Fudžan (Fujan) iz Šangaja, koji inače ne govori dobro engleski, kaže kako je oduševljen gostoprimstvom naših ljudi.

Pozitivne vibracije

- Hrana je super iako se mnogo razlikuje od naše. Sviđa mi se grad, osjete se i pozitivne vibracije kod ljudi – kazao je Fujan. 

Gradskom špicom, raspoloženim Sarajlijama i punim tanjirom oduševljeni su i Francuzi. Sarah i Lina Brahmi u Sarajevu će boraviti dvije sedmice.

- Oduševljene smo prije svega ljudima, njihovom ljubaznošću i susretljivošću. Hrana je, također, sjajna. Ovo je grad koji ima bogatu historiju i zbog toga smo također ovdje – rekla je Brahmi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.