SARAJEVO Pokrenut proces ekspertnog snimanja stanja

Najbolji svjetski revizori pročešljat će poslovanje javnih preduzeća "Rad", ZOI ‘84 i Dom zdravlja KS

Kanton izdvaja 90 miliona KM godišnje, što je skoro 10 posto cjelokupnog budžeta

Sl. M. / Avaz.ba
  • S današnjeg sastanka u Vladi KS

    S današnjeg sastanka u Vladi KS

    Foto: Vlada KS


Vlada Kantona Sarajevo pokrenula je proces ekspertnog snimanja stanja u javnom sektoru kako bi dobila "stručne i jasne smjernice za svoje daljnje djelovanje u ovim firmama", saopćeno je iz Pres-službe KS. 

Kako je navedeno, proces je pokrenut u svrhu unapređivanja funkcioniranja javnih preduzeća i ustanova, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i ambasada u BiH.

Norveška ambasada, po ovom modelu, putem UNDP-a osigurala je novac za angažiranje najboljih svjetskih revizorskih kuća da uđu u neke firme za koje se procjenjuje da mogu i moraju bolje poslovati, a za njihovov rad izdvajaju se znatna budžetska sredstva. Među prvima koji ulaze u ovaj projekt su preduzeća "Rad" i ZOI ‘84 te javna ustanova Dom zdravlja.

Ambasadorica Norveške Guri Rusten, predstavnik UNDP-a Edis Arifagić i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto popisali su sporazum o realizaciji ovog projekta.

- Ocijenili smo da usluge koje pružaju ove firme imaju veliki uticaj na kvalitet života u Kantonu te da im je potrebna stručna pomoć. Izražavam veliku zahvalnost Ambasadi Kraljevine Norveške i UNDP-u što su se vrlo brzo odazvali na moj poziv da nam finansijski pomognu u ovome. Očekujemo zauzvrat da ove firme daju vrlo jasnu sliku i jasne preporuke za našu vladu kako bi se unaprijedilo poslovanje ovih firmi i, što je najvažnije, poboljšale usluge prema građanima - kazao je premijer Forto.

Kako je istakla ambasadorica Rusten, nedavni izvještaj "Transparency Internationala" navodi da su javna preduzeća izuzetno podložna korupciji zbog više faktora. Tu se ističu politizirani nadzorni odbori te sama uprava, kao i nizak nivo transparentnosti i odgovornosti prema građanima. U isto vrijeme, samo u Kantonu Sarajevo za javna se preduzeća izdvaja oko 90 miliona KM godišnje, što je skoro deset posto cjelokupnog budžeta.

- Projekat jačanja integriteta javnih preduzeća (PEIP) inicijativa je koju implementira UNDP BiH, a finansira vlada Kraljevine Norveške. Projekt će Vladi Kantona Sarajevo pružiti podršku u formuliranju i implementaciji seta antikorupcijskih mjera usmjerenih ka smanjenju prostora za koruptivno djelovanje u javnom sektoru, a posebno u segmentu rada javnih preduzeća - istakla je ambasadorica Rusten.

  • Guri Rusten i Edin Forto

    Guri Rusten i Edin Forto

    Foto: Vlada KS


Iz UNDP-a pojašnjavaju da je kroz projekat planirana dubinska analiza poslovanja ovih preduzeća radi identifikacije te eliminacije prostora za rizično, odnosno koruptivno ponašanje.

- Analiza će obuhvatiti reviziju finansijskog poslovanja, pregled procesa javnih nabavki, reviziju unutrašnje organizacije te mnoge druge segmente rada ovih preduzeća. Na osnovu rezultata analize formulirat će se i realizirati set mjera za kvalitetnije i transparentnije poslovanje - istakao je Arifagić.

Očekuje se da će instrumenti stvoreni kroz ovaj projekat biti stavljeni na raspolaganje svim javnim preduzećima u Kantonu, u saradnji s Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo.

Ukupna vrijednost projekta je oko 500.000 KM, a bit će realiziran u periodu od 12 mjeseci.

Više o:

Vlada KS Edin Forto
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na