SARAJEVO

Obrušava se fasada u Ložioničkoj ulici: Građani zabrinuti, traže pomoć od vlasti

Ratne štete nikad nisu sanirane na zgradi, a mnogo je poslovnih prostora okolo

Piše: I. K. / Avaz.ba

12.8.2019

Stanari godinama pišu molbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Fasada na zgradi u Ložioničkoj ulici u sarajevskom naselju Dolac-Malta obrušava se godinama, preciznije od rata, tvrde stanari ulaza 5, 7 i 9. 

- Ovo je četvrti put da se obrušava fasada. Ratne štete nikad nisu sanirane na zgradi, a mnogo je poslovnih prostora okolo. Ovo je strašno, neko bi mogao poginuti - ističe Hana Beganović, predstavnica stanara. 

Zgrada se počela obrušavati jučer oko 9:30 sati. 

- Sreća pa je bio prvi dan Bajrama, mnogi nisu bili tu, a posljedice su mogle biti kobne. Ovo je zgrada u kojoj ima na stotine stanara - kaže Beganović za "Avaz". 

Kako tvrdi, godina su stanari pisali apele i molbe lokalnim vlastima da saniraju ovu zgradu, međutim, do ove godine niko se nikada nije oglasio. 

- Ove godine su nam se konačno javili, ali ono što nude za nas je neprihvatljivo - priča ona. 

Kako tvrdi, iz Općine Novo Sarajevo su im ponudili da u sanaciji zgrade učestvuju stanari sa 55 posto i vlast sa 45 posto udjela. Nakon što su, ističe Beganović, stanari usaglasili da ne mogu učestvovati u sanaciji, iz Općine su im ponudili ugovore o kreditu. 

- Samo u mom ulazu je 45 penzionera, najstarija penzionerka ima 99 godina, a najmlađa 71. Riječ je o ljudima koji čak i ne mogu podići kredit zbog starosne dobi, a većina to ne bi mogla ni finansijski podnijeti - tvrdi Beganović. 

Stoga ona apelira na vlast da sanira ovu zgradu kao što je to urađeno i s mnogim drugim, a koje su vjerovatno koštale puno više nego što bi ova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.