SARAJEVO

Katica: Helikopter će se koristiti za specijalne policijske zadatke, ali i za prijevoz bolesnih i povrijeđenih osoba

Istovremeno se vrši obuka ili doškolovanje potrebnih kadrova

Admir Katica. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

15.8.2019

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, danas je članovima Vlade Kantona Sarajevo prezentirao inicijativu i plan formiranja helikopterske jedinice i nabavke višenamjenskog helikoptera koji će služiti za operativne poslove MUP-a KS i civilne potrebe.

- U Kantonu Sarajevo smještene su mnoge ambasade, međunarodne i domaće organizacije i institucije. Ovo je grad u kojem se odvijaju velike kulturne i sportske manifestacije, a u geografskom pogledu je i planinsko područje što ga čini specifičnim i iziskuje poseban tretman u oblasti sigurnosti. MUP KS je posvećen stvaranju boljeg sigurnosnog ambijenta u Kantonu Sarajevo, odnosno smanjenju obima svih vrsta kriminalnih aktivnosti, održavanju javnog reda i mira, sigurnosti saobraćaja te poduzimanju svih aktivnosti kako bi kvalitetnim radom najbolje služili građanima. Zbog profesionalnog, efikasnog i kvalitetnog rada policije, a u interesu građana, nabavka višenamjenskog helikoptera je neophodna - kazao je Katica.

Ministar je pojasnio da se specijalni policijski zadaci često izvode i realiziraju na zahtjevnim i teško pristupačnim terenima i da bi specijalne policijske jedinice maksimalno uspješno izvele zadatke, u tim slučajevima je najbolji prijevoz helikopterom.

- Također, prijevoz bolesnih i povrijeđenih osoba u saobraćajnim ili drugim nesrećama najuspješnije se obavlja helikopterom, kao i u slučajevima spašavanja bh. građana prilikom poplava, požara i drugih događaja koje mogu nastati kao posljedica elementarnih nepogoda. Helikopter će se koristiti i za sve vrste izviđanja iz zraka - naglasio je Katica.

Istovremeno s provođenjem procedure nabavke helikoptera vršit će se izbor i obuka ili doškolovanje potrebnih kadrova za uspostavljanje helikopterske jedinice koju će činiti dvije posade odnosno osam osoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.