SARAJEVO

Iz Naroda i pravde pozvali organizatore da odustanu od povorke ponosa

U saopćenju ističu da u "uzavreloj političkoj situaciji u BiH bilo kakva eskalacija može izazvati negativne posljedice"

NiP: Eskalacija može izazvati negativne posljedice. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

23.8.2019

Iz stranke Narod i pravda pozvali su organizatore da preispitaju namjeru i potrebu organiziranja prve bosanskohercegovačke povorke ponosa koja je zakazana za septembar u Sarajevu. 

U saopćenju ističu da u ionako "uzavreloj političkoj situaciji u BiH bilo kakva eskalacija može izazvati negativne posljedice". 

- Zalažemo se za vladavinu prava, toleranciju i suživot svih različitosti, ali se protivimo organiziranju manifestacija koje neće popraviti, već mogu pogoršati ukupnu sigurnosnu situaciju u Sarajevu i šire. Ne negirajući prava svakog pojedinca na slobodu u svakom smislu, pozivamo organizatore povorke da vode računa o činjenici kako je velika većina građana Sarajeva protiv povorke, jer su u suprotnosti s tradicionalnim vrijednostima i njihovim vjerskim osjećanjima. Pozivamo organizatore povorke da vode računa i o činjenici da je sloboda čovjeka ograničena slobodom i pravima drugog čovjeka - kaže Ibrahim Kerla, član rukovodstva Naroda i pravde.

Oni ističu i kako su, imajući u vidu kompleksnost bosanskohercegovačkog društva, moguće sigurnosne implikacije u vezi s održavanjem najavljene manifestacije. 

Iz Naroda i pravde pozivaju organizatore da odustanu od organiziranja najavljenog događaja, a sve nadležne sigurnosne agencije, od nivoa Kantona do nivoa države, uključujući i OSA-u, pozivaju da maksimalno odgovorno urade procjenu stanja sigurnosti u svjetlu održavanja manifestacije te moguće implikacije na ukupnu sigurnosnu situaciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.