SARAJEVO

Epilog današnjeg sastanka: Izgradnja Prve transverzale počinje za mjesec

Dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi ne mogu se dovesti izviđači radova, zaključio Foroto

Pres-konferencija nakon sastanka u Vladi KS. A. Čengić

Piše: A. Č. / Avaz.ba

2.9.2019

U zgradi Valde Kantona Sarajevo održan je sastanak kantonalnih zvaničnika na kojem je bilo riječi o izgradnji Prve transverzale. Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, šef Kluba SBB-a u Skupštini KS Zvonko Marić, premijer KS Edin Forto, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, te direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić. 

Nakon sastanka, premijer Forto je rekao kako se radi o operativnom sastanku o Prvoj transverzali.

- Skupili smo sve nosioce procesa na jednom mjestu. Sastanku su prisustvovali direktor Zavoda za javnu izgradnju KS, Ministarstvo saobraćaja zajedno sa Direkcijom za ceste i druge zainteresirane strane. Riječ je o projektu koji je usvojen 2009. godine. Mi smo u 2019. godini. Imali smo blokadu parcela na sudu koja je zahvaljujući naporima i ove vlade uklonjena tek prije par mjesec. Riječ je o kapitalnom projektu jer prolazi kroz srce Sarajeva – rekao je Forto. 

Dodao je da su donijeli nekoliko zaključaka, da se aktivnosti ubrzavaju i da će imat sedmične sastanke koje će biti operativnog karaktera.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta naveo je dva zaključka sastanka.

- Ministarstvo saobraćaja će kroz Direkciju za puteve u što kraćem roku krenuti s čišćenjem i opremanju gradilišta na dionicama Prve transverzale na kojima su riješeni imovinsko-pravni odnosi. Dogovorili smo se i da će Zavod za izgradnju tokom sutrašnjeg dana dostaviti sve otvorene predmete po pitanju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa – naveo je Šteta.

Riječ je dionici od ulice Halida Kajtaza do Krenjčevićeve.

Šef Kluba SBB-a u Skupštini KS, Zvonko Marić je za "Avaz" kazao kako je tražio konkretan redoslijed aktivnosti da se uklone sve prepreke kako bi se realizirao ovaj kapitalni projekt.

- Rekao sam da smatram da ko opstruira izgradnju Prve transverzale, direktno radi protiv interesa građana i šestorke. Stav SBB-a je da se hitno na terenu pokrenu aktivnosti za stvaranje pretpostavki da se počnu radovi na izgradnji trase, kao što je uklanjanje objekata koji su otplaćeni u toku eksproprijacije - rekao je Marić za "Avaz".

Premijer Forto rekao je da se u idućih mjesec dana može očekivati priprema gradilišta i pokretanje procesa raspisivanja javnog poziva.

- Dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi ne mogu se dovesti izviđači radova – zaključio je Forto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.