SARAJEVO Projekt nije bez izazova

Sastanak operativnog tima Prve transverzale zakazan za srijedu: Vlada KS izdvojila 15 miliona KM

Plan postoji 40 godina, a kao projekt je aktuelan od 1979. godine

Sl. M. / Avaz.ba
09.09.2019 14:54

Osigurana sredstva za imovinskopravne odnose

Foto: Arhiv

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto za srijedu je zakazao sastanak s načelnicima općina Centar i Vogošća Nedžadom Ajnadžićem i Edinom Smajićem, direktorom Zavoda za izgradnju KS Mirzom Hulusićem i Semirom Kovačem iz Direkcije za puteve KS, koji, uz pravobranioca Kemala Karića, čine Operativni tim za praćenje realizacije projekata izgradnje Prve transverzale.

Nakon što je Vlada KS izdvojila 15.000.000 KM na poseban podračun Ministarstva saobraćaja KS predviđenih za rješavanje imovinskopravnih odnosa na dionici od ulice Kranjčevićeva do Braće Begića, ubrzava se dinamika rješavanja rada na trasi Prve transverzale.

Iako su osigurana sredstva od Vlade KS, projekt nije bez izazova te je za njegovu uspješnost ključno osigurati efikasnu saradnju svih nivoa i ingerencija, bilo da se radi o Kantonu, općinama, zavodima…

Zakazani operativni sastanak će imati i sedmičnu dinamiku kako bi ključne institucije za provođenje ovog strateškog projekta imale redovnu komunikaciju koja u konačnici treba rezultirati ubrzanim tempom rada na Prvoj transverzali.

- Prva transverzala kao plan postoji 40 godina, a kao projekt je aktuelna od 1979. godine. Naša je namjera da konačno završimo ovaj posao. Ovo je jedan od najvažnijih strateških projekata koji ova vlada nije započela, ali ćemo ga završiti - kazao je Forto.

Prva transverzala povezuje Grbavicu, odnosno Južnu longitudinalu od Zagrebačke ulice, preko mosta na Miljacki, između dva muzeja s Vogošćom, odnosno Jošaničkom petljom, a prolazi pored Željezničke stanice, fabrike ''Bosnalijek'', iza naselja Šip tunelom ulazi u Vogošću.

Pored Vogošće prolazi i kopča grad s Jošaničkom petljom. Na trasi Prve transverzale planirana je i trasa tramvajskog saobraćaja, što je bitno jer će tramvajski saobraćaj povezati i druge urbane sredine s centrom grada i infrastrukturom.

Komentari

NA VRH