SARAJEVO

U oktobru konferencija o rješenjima za demografske probleme

Brojni eksperti će prisustvovati

Populacijski fond UN: Zabrinuti zbog malog nataliteta i odlaska mladih iz BiH. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

9.9.2019

U Sarajevu će u oktobru biti održana međunarodna konferencija na kojoj će brojni eksperti iznijeti primjere zemalja koje su našle uspješna rješenja za demografske probleme, najavljeno je na sastanku predstavnika Populacionog fonda UN /UNFPA/ u BiH Ajnabat Atajeve (Aynabat Atayeva) i ministra civilnih poslova u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Adila Osmanovića.

Atajeva je izrazila zabrinutost zbog podacima, prema kojima se BiH suočava sa zabrinjavajuće malim natalitetom, starenjem stanovništva, te velikim brojem mladih i obrazovanih ljudi koji napuštaju zemlju.

Ona smatra da sve ovo može biti problem za ekonomiju BiH ukoliko ne budu preduzete mjere prevencije, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Atajeva je, tokom sastanka u Sarajevu, informirala Osmanovića o aktivnostima koje ta organizacija planira u regionu, sa posebnim osvrtom na situaciju u BiH. 

Osmanović je naglasio da je svjestan problema sa kojima se društvo BiH suočava, ali i da su migracije stanovništva trend savremenog svijeta.

UNFPA promoviše prava žena, muškaraca i djece da uživaju u zdravom životu i jednakim mogućnostima. Ova organizacija u BiH je fokusirana na seksualno i reproduktivno zdravlje, ravnopravnost polova, te sprovođenje strategije za populaciju i razvoj sa mladima kao prioritetom.

Atayeva i Osmanović na sastanku. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.