PORAŽAVAJUĆE

Više od 2.000 osnovaca prima besplatnu užinu

Većina roditelja te djece su korisnici javnih kuhinja

Sredstva za užine uplaćuju i anonimni donatori. Arhiv

Piše: E. Nišić

10.9.2019

Više je od 2.000 osnovaca u devet općina Sarajevskog kantona u svojim školama prima besplatnu užinu! To, praktično, znači da žive na rubu siromaštva jer im roditelji zbog teške materijalne situacije ne mogu mjesečno izdvojiti oko 15 KM za obrok u školi. Mnogi od njih su, kako saznajemo, korisnici javne kuhinje.

Međutim, zahvaljujući općinama koje izdvajaju sredstva iz budžeta, ta djeca na časovima nisu gladna. Pojedinim školama javljaju se i anonimni donatori.

Dostavili spiskove

Općina Centar za osnovce iz 11 škola, Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" osigurava sredstva za besplatne đačke užine.

Predstavnici škola su općinskoj Službi za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti dostavili spiskove s imenima 472 učenika slabijeg imovnog stanja. U ovogodišnjem budžetu za ovu namjenu je osigurano 85.000 KM.

Najviše djece koja primaju besplatnu užinu pohađa OŠ „Nafija Sarajlić“ (111), zatim OŠ „Alija Nametak“ (75), a JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i „Hasan Kaimija“ imaju po 57 takvih učenika.

Kako smo saznali od Adisa Hodžića, direktora OŠ „Zaim Kolar“ u Trnovu, nastavu pohađa 58 učenika i uglavnom nose hranu od kuće. Ukoliko se ukaže potreba, organizacija „Ikre“ osigurava 10 besplatnih užina.

Općina Stari Grad projekt besplatne užine realizira već 10 godina. Ove godine besplatne užine će koristiti 163 učenika, s tim da se još čekaju spiskovi iz zavoda „Mjedenica“ i „Vladimir Nazor“. Za ove namjene godišnje se iz budžeta izdvoji 30.000 KM.

U općini Ilijaš godišnje za ove namjene planiraju 10.000 KM za 54 učenika u četiri škole.


- Školama na Ilidži prebacimo dio sredstava i oni najbolje znaju kojim učenicima je potrebna pomoć. To radimo dva puta godišnje u iznosima od po 20.000 KM za svako polugodište. Projektom je obuhvaćeno 250 učenika u 10 javnih ustanova, odnosno škola, kaže Damir Nuhanović, savjetnik za obrazovanje u Općini Ilidža.

Ko ima pravo

Na području Novog Grada u ovoj godini obuhvaćeno je 925 učenika iz 15 škola i 20 učenika koji pohađaju Centar za obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“. Za ovu namjenu planirano je 130.000 KM.

Općina Novo Sarajevo 14 godina realizira ovaj projekt. Prošle godine bio je obuhvaćen ukupno 291 učenik iz devet škola. U budžetu je izdvojeno 60.000 KM i dodatnih 5.000 KM za djecu iz Centra „Vladimir Nazor“.

Općina potpisuje ugovore sa školama. Pravo na besplatnu užinu imaju socijalno ugroženi, oni čiji roditelj je korisnik lične invalidnine - RVI ili je demobilisani borac - čije dijete koristi pravo na dječiji dodatak, učenici s teškoćama u razvoju...

Pomoć „Ikre“ u Hadžićima

Na području Hadžića u svim školama postoje i kuhinje. Prema riječima Muhameda Čovića, direktora OŠ „6. mart“, u ovoj školi ukupno ima 655 đaka. Za one čiji su roditelji slabijeg materijalnog stanja užina je besplatna.

Značajnu pomoć pruža humanitarna organizacija „Ikre“, ali i donatori koji žele biti anonimni te plaćaju užine za školarce u Tarčinu i Pazariću.


Nastavak akcije u Vogošći

- Općina Vogošća izdvaja sredstva iz budžeta. Još ne znamo koliko će učenika biti obuhvaćeno ovom akcijom. Ono što je sigurno je da će besplatnu užinu, kao i ranijih godina, dobiti svi učenici koji su u stanju socijalne potrebe. I većina naših uposlenika izdvaja sredstva od plaća za ovu svrhu - kaže Adila Žgalj iz Službe za privredu, integrirani lokalni razvoj i društvene djelatnosti Općine Vogošća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.