SARAJEVO Sjednica Upravnog odbora Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca

Ministar Kurić posjetio VKBI: Potvrdio opredjeljenje da se u punom kapacitetu realizira podrška najavljenim projektima

Zaključeno da se saradnja treba intenzivirati u narednom periodu

Sl. M. / Avaz.ba

Kurić u posjeti VKBI-ju

Foto: VKBI


Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić prisustvovao je sjednici Upravnog odbora Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI). 

Predsjednik UO Vijeća Enver Imamović izrazio je zahvalnost ministru Kuriću na podršci koju je Vijeću pružilo Ministarstvo, kroz finansiranje projektnih aktivnosti u prethodnoj i 2019. godini. 

Profesor Imamović istakao je da je ministar Kurić prepoznao značaj i ulogu aktivnosti i projekata koje kontinuirano provodi Vijeće.

Ministar Kurić potvrdio je opredjeljenje Ministarstva da se u punom kapacitetu realizira podrška projektima Vijeća, koji su, po javnom pozivu, dostavljeni Ministarstvu u 2019. godini. Posebno je istakao značaj i ulogu izrade enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, kao i štampanje publikacije Bosanskih povelja sloboda, koja je završena.

Imamović je upoznao ministra Kurića s najbitnijim aktivnostima i projektima Vijeća koji se trenutno realiziraju i pozvao ministra Kurića da prisustvuje promociji VIII i IX toma Rječnika bosanskog jezika autora prof. dr. Dževada Jahića, koja će biti održana 26. septembra 2019. godine u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

VKBI je zamolilo ministra Kurića da bude organizatorom i moderatorom radno-konsultativnog sastanka s drugim kantonalnim i federalnim ministrima kulture, jer očigledno postoji diskomunikacija i nedovoljna informiranost drugih kantonalnih ministarstava o projektima Vijeća koji imaju kapitalnu nacionalnu važnost i karakter.

Zaključeno je da se saradnja Vijeća i Ministarstva treba intenzivirati u narednom periodu.

NA VRH

Podijeli članak na