STARO SARAJEVO

Sokolarenje stiglo s Ilirima: Kralj Ludvig II platio za sokola 40.000 zlatnika

Stanište sokolova je bilo ispod Bijele tabije pored Babinog zuba

Gnijezdo na tornju „Avaza“. Avaz

M. Dakić / Avaz.ba

16.9.2019

Sarajevska dolina nekada je bila idealno mjesto za ptice grabljivice orlove, jastrebove, kopce i sokolove. Bilo je puno sokolova, pa se Sarajevo i prozvalo mjesto sokolova. Obično su gnijezda pravili na stijenama ili pločama koje su nepristupačne. Stanište je bilo ispod Bijele tabije pored Babinog zuba.


Najbrža ptica

Sokolovi su drugačiji od ostalih i imaju posebne karakteristike. Najpoznatija je da je to najbrža ptica, njena brzina ide čak do 350 kilometara na sat, kada pikira. Imaju istaknut vid, a imaju i periferni, što znači da mogu i bez pomjeranja očiju vidjeti šta se nalazi iza njih. Nemaju veliku težinu, u prosjeku 700 grama, dok ženke mogu biti i teže.

- Sokolovi su pogodni za pripitomljavanje, oni se uče loviti, odnosno treniraju, a to rade zaljubljenici sokolova pa je nekada davno to bila i profesija sokolari. Sokolarenje su doveli još Iliri na balkanske prostore - govori Mufid Garibija, arhitekta i dobar poznavalac historije grada.

Sokolari su pripitomljavali i orlove, jastrebove i ostale grabljivice.

To je bio toliko cijenjen posao da su bili rame uz rame s kraljevima, sultanima i poznatim ličnostima, posebno u doba Osmanlija, kada je bilo i pravno uređeno ko se može baviti sokolarstvom. Tako se samo najviši sloj društva mogao baviti sokolarenjem, ističe Garibija i dodaje da je interesantno da je bilo kažnjivo ukoliko se obični svijet time bavi.

Rijedak primjer

Cijena treniranih sokolova je bila visoka, pa je zapisano da je hrvatsko-ugarski kralj Ludvig II platio za sokola 40.000 zlatnika, što je bila cijena jednog zamka!

Da je Sarajevo zaista mjesto sokolova pokazatelj je da su nedavno na tornju „Avaza“ pronašli gnijezdo u kojem je ženka položila troje jaja iz kojih su se izlegli sokolovi, takozvani avlijaneri ili gradski. Rijedak je primjer da se nađe gnijezdo u Sarajevu i ne zna se kada je posljednji put to zabilježeno.

Đe si, ba, sokole

- Koliko je soko drag ljudima pokazatelj je da se u sarajevskom žargonu često može čuti “đe si, ba, sokole”. Mnogo ljudi nosi ime i prezime sa značenjem soko. Naprimjer Šahin u prijevodu s turskog jezika znači soko, a imamo i sveprisutno prezime Sokolović - navodi Garibija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.