SARAJEVO U svijet poslana poruka mira i zajedništva

Dan mira obilježen u Sarajevu simboličnim puštanjem golubova s Vijećnice

Grad Sarajevo prisjeća se svih nevino ubijenih građana u proteklom ratu

Fena
21.09.2019 13:17

S Vijećnice danas su simbolično pušteni golubovi, čime je iz našeg glavnog grada u svijet odaslana poruka mira i zajedništva, razumijevanja i dijaloga.

Bosanskohercegovačka prijestonica se i ove godine uključila u akciju gradova širom svijeta povodom obilježavanja Međunarodnog dana mira, 21. septembra, koji su utvrdili Ujedinjeni narodi radi podizanja svijesti o važnosti uspostavljanja i održavanja mira.

- Mi koji smo u nedavnoj prošlosti preživjeli najteže oblike agresije i genocida, najdužu opsadu jednog glavnog grada ikada, moramo svakodnevno zagovarati i promovirati mir i nenasilje, poštivanje ljudskog dostojanstva i uvažavanje različitosti - riječi su gradonačelnika Abdulaha Skake.

Ovo je i dan kad se Grad Sarajevo prisjeća svih nevino ubijenih građana u proteklom ratu, posebno svojih najmlađih sugrađana.

Golubove mira pustili su gradski vijećnici, studenti Univerziteta u Sarajevu, učenici Prve bošnjačke gimnazije i roditelji Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Sarajevski studenti i srednjoškolci, zajedno sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Igorom Gavrićem, zamjenikom gradonačelnika Milanom Trivićem i gradskim vijećnicima, posjetili su spomen-obilježje i odali počast 1.601 ubijenom djetetu opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995.

Prigodan program nastavljen je u Vijećnici, simbolu ratnog stradanja, ali i uzdizanja i neuništivosti Sarajeva, gdje se studentima i srednjoškolcima obratio Ivo Komšić, predsjednik Savjeta gradonačelnika za Informativni centar o MKSJ, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

Komentari

NA VRH