SKUPŠTINA KS

Tematska sjednica Skupštine KS posvećena obrazovanju neće biti održana 30. septembra, Bogunić nije dostavila materijale

Razmirice zbog imenovanja nove ministrice

Sutra sastanak šestorke. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

22.9.2019

Tematska sjednica Skupštine Kantona Sarajevo posvećena obrazovanju neće biti održana 30. septembra, jer kantonalna ministrica Zineta Bogunić nije dostavila potrebne materijale, potvrđeno je za "Avaz". 

Nna sjednici Komisije za imenovanje i administrativne poslove Skupštine KS na kojoj se govorilo o prihvatanju ostavke ministrice obrazovanja i nauke KS Zinete Bogunić, bilo je dosta suprotstavljenih stavova, a poprilično burna atmosfera prenesena je i na sjednicu Kolegija Skupštine KS. Potvrdio je ovo za "Avaz" predsjednik Kuba SBB-a u Skupštini KS Zvonko Marić

- Razgovaralo se o svim mogućim varijantama. Ja mislim da je poprilično dramatično stanje u oblasti obrazovanja i ne tematska sjednica, ja mislim da bi trebala biti održana vanredna sjednica s obzirom na sve ono što se dešava, a školska godina je počela. Nismo imali uvjeta da održimo sjednicu koja je planirana za 30. septembar, jer ministrica Bogunić nije dostavila materijale koji bi poslužili zastupnicima da se pripreme za sjednicu. Imala je varijantu i da odobri svojim pomoćnicima da pripreme takav materijal i, koliko smo informirani, ponuđeno je da ona bude uvodničar, ona nije prihvatila tako nešto - rekao je Marić. 

Prema Poslovniku, uz odobrenje Vlade i Skupštine, postojala je i mogućnost da se ministrica Bogunić obrati i objasni razloge podnošenja ostavke. Ni to se, međutim, nije desilo. 

- Bilo je i onih koji su smatrali da bi trebalo porazgovarati s njom, možda će ona promijeniti odluku, ali nama je tajming istekao što se tiče Poslovnika i 12 dana ranije nismo dobili materijale koje smo priželjkivali iz prostog razloga što smo mislili da moramo napraviti neki svojevrsni iskorak u oblasti obrazovanja, u kojem je poprilično dramatično stanje od predškolskog do visokog obrazovanja - rekao je Marić. 

Sastanak šestorke

U Sarajevu će sutra biti održan sastanak vladajuće šestorke, na kojem će, pored ostalog, biti riječi i o imenovanju Dženise Buljugić za novu ministricu obrazovanja i nauke KS. 

Što se tiče SBB-a, kako je rekao predsjednik Kluba te stranke u Skupštini KS, oni će prisustvovati sastanku, ali još nemaju "jasan stav" o imenovanju nove ministrice. 

- Savez za bolju budućnost još nema jasan stav, iz prostog razloga što nismo bili u prilici da čujemo šta nam to nudi nova ministrica, jer mi ne namjeravamo da dajemo bjanko podršku nekome nego ćemo da saslušamo šta će i kakva je vizija eventualne buduće ministrice obrazovanja i da se vidi hoće li promijeniti odluku ministrica Bogunić. Isto tako je neozbiljno da ne znamo hoće li doći do razrješenja ministrice Bogunić pa, stoga, ne bi ni bilo preporučljivo da raspravljamo da li ćemo podržati nekoga ili ne, jer ne znamo da li će onaj prethodnik biti razriješen - rekao je Marić.  

On je istaknuo da će SBB zauzeti jasan stav u zavisnosti od toga kako će se razvijati situacija.

- Nećemo sigurno biti smetnja ukoliko ministrica ponudi neki dobar razlog da se opredijelimo i da joj damo povjerenje - zaključio je Marić.

Podsjetimo, ministrica Bogunić podnijela je ostavku sredinom jula, a na ovu poziciju predložena je Dženisa Buljugić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.