MOJA DOMOVINA

Razvoj kulture odražava razvoj društva

Svestranu podršku Općina ulaže u najznačajniji regionalni Sarajevo Film Festival

Općina Centar među prvima potpisala sporazum. Općina Centar

Avaz.ba

23.9.2019

Uvažavajući međunarodni standard da stepen razvoja kulture najbolje odražava opći razvoj jednog društva, odnosno države, Općina Centar Sarajevo pokazuje posebnu odgovornost prema institucijama i projektima kulture, upravo stoga što su na području ove lokalne zajednice smještene najznačajnije kulturne institucije, ne samo ove Općine, nego i grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

U tom kontekstu Općina Centar je među prvim u Bosni i Hercegovini potpisala sporazum sa Ministarstvom civilnih poslova BiH o podršci institucijama kulture od značaja za BiH, o čemu je posebnu odluku donijelo Općinsko vijeće.



Podrška Općine za realizaciju projekata. Općina Centar

Svake godine se iz budžeta Općine Centar izdvajaju značajna finansijska sredstva za podršku Zemaljskom muzeju BiH koji se nalazi na području ove lokalne zajednice, a predstavlja ustanovu sa najvećim kulturnim blagom naše domovine.

Također se podržava i rad Kinoteke kao rijetke institucije iz ove oblasti koja čuva dragocjena filmska dostignuća dugometražnog i dokumentarnog karaktera, zaboravljena od mnogih kojima bi trebala da predstavlja brigu.

Snažnu podršku Općina realizira i prema drugim institucijama kao što su Narodno pozorište, Kamerni teatar, Pozorište mladih, SARTR..., kako u poboljšanju materijalno-tehničkih uslova za rad, tako i za realizaciju njihovih projekata.

Svestranu podršku kako materijalnog, tako i infrastrukturnog karaktera Općina ulaže u najznačajniji regionalni Sarajevo Film Festival, ali i manifestacije drugih kulturnih institucija uz značajnu podršku prvom festivalu „Live stage“ održanom na platou KSC Skenderija, a koji je okupio više desetina hiljada ljubitelja pop muzike i ponovo vratio priču o Sarajevu kao nekadašnjem centru pop muzike na prostoru bivše Jugoslavije.

Zemaljski muzej BiH. Općina Centar

Općina razvija stalnu brigu o osjećaju za kulturu kod mladih, ali i za njihovu kreativan angažman što se posebno manifestuje kroz rad Javne ustanove Centar kulture i mladih koja je napravila preporod u odnosu na raniji period i kroz mnogobrojne projekte i škole iz svih oblasti kulture, privlači na stotine mladih ljudi.

U želji da kvalitetne projekte koji su prezentirani u centru grada približi svim građanima organizirane su prve predstave komedije u više mjesnih zajednica na području općine Centar.

Kada se pokazalo da postoji interes građana za ovakvom vrstom programa kojim u ranijem periodu zbog saobraćajne udaljenosti nisu bili dostupni,

Poseban interes domaće i strane javnosti, građana Sarajeva i brojnih turista iskazan je nakon obnove ekvilibrista nad Miljackom, autora akademskog kipara Enesa Sivca. Naime, ovo vrijedno umjetničko djelo prije 26 godina Sivac je preko noći postavio kao snažan simbol kulturnog otpora glavnog grada Bosne i Hercegovine u vrijeme najduže i najsurovije opsade jednog evropskog grada u 20. stoljeću.

Općina je realizirala ovaj projekat i kao poklon glavnom gradu, njegovim građanima i gostim, ali i kao trajno sjećanje na neuništiv duh Sarajeva i kreativnost njegovih građana, a zasigurno je ovo i značajan prilog obogaćivanju turističke ponude Sarajeva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.