MOJA DOMOVINA

Više od hiljadu osnovaca besplatno trenira šest sportova

S projektom „365 sport plus“ Općina Centar je otišla najdalje kada je u pitanju istinska podrška sportu.

Mališani uživaju u druženju s trenerima i vršnjacima. Općina Centar

Avaz.ba

25.9.2019

Općina Centar iz godine u godinu obezbjeđuje sve značajnija sredstva za sport, iako ta oblast nije u njenoj direktnoj nadležnosti. Sport je izazov današnjice za mlade ljude, a društvena zajednica ima zadatak da ih usmjerava na ispravan put i u tom smislu Općina je realizujući mnogobrojne projekte u proteklom periodu pokazala svoje opredjeljenje da pomogne razvoj sporta i sportista, ne samo u Centru već i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Sa projektom „365 sport plus“ Općina Centar je otišla najdalje kada je u pitanju istinska podrška sportu.

Kao što je javnost upoznata, ova lokalna zajednica je putem JU Centar za sport i rekreaciju 2018. godine pokrenula navedeni projekat u okviru kojeg sva djeca sa područja općine Centar imaju mogućnost da u potpunosti besplatno treniraju različite sportove.

Prijavilo se više djece nego što su očekivali. Općina Centar

Mališanima su na raspolaganju nogomet, košarka, rukomet, odbojka, tenis i univerzalna škola sporta.

- Kroz ovaj projekat želimo da 365 dana godišnje mladim ljudima damo šansu da se bave sportom, a da roditelji za to ne moraju izdvajati novac. Naš fokus su djeca iz 11 osnovnih škola iz Centra i želimo omasoviti bavljenje sportom i dati priliku onima koji će u budućnosti biti zvijezde na sportskoj sceni - naglasio je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić.

U okviru navedenog projekta preko hiljadu mališana trenira, stiče zdrave navike, uživa u druženju sa trenerima i vršnjacima, ali i nastoji postati novi Edin Džeko, Damir Džumhur, Džanan Musa...

Koliko je interesovanje za ovaj projekat govori i podatak da se javila potreba za obezbjeđivanjem dodatnih termina s obzirom da se na škole sporta prijavio veći broj djece od očekivanog.

Razvoj sporta se naravno ne završava tu, značajna su ulaganja u sportsku infrastrukturu gdje je u posljednje dvije godine obnovljeno 13 igrališta u okviru projekta „Jesi li za basket?“. Pored toga, obnavljane su i plohe za fudbal.

Općina Centar će i u budućnosti podržavati sve one koji se žele baviti sportom, perspektivne sportiste i uspješne klubove jer su upravo ovi ljudi najbolji ambasadori naše domovine u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.