HISTORIJSKA ODLUKA Na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake

Gradsko vijeće utvrdilo: 1. februara se obilježava Dan osnivanja Grada Sarajeva

E. I. / Avaz.ba
25.09.2019 12:05

Skaka: Sarajevo mora imati ovakav dan

Foto: Avaz

Gradsko vijeće Grada Sarajeva utvrdilo je, na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, danas nacrt odluke kojom se uvodi 1. februar kao Dan osnivanja Grada Sarajeva.

Ovaj datum će se, nakon što prođe javnu raspravu, ubuduće obilježavati na dostojan način u znak sjećanja na osnivača grada Isa-bega Ishakovića i njegovu zadužbinu koja je postavila temelje urbanizaciji Sarajeva.

- Donijeli smo historijsku odluku, a na temelju dugotrajnog istraživanja, relevantnih činjenica i mišljenja struke. Sarajevo mora imati ovakav dan koji će se uz, Dan Grada Sarajeva, 6. april, te uz 5. april, kao Dan opsade Sarajeva, obilježavati na dostojanstven način, kako dolikuje našem Sarajevu – poručio je povodom toga gradonačelnik Sarajeva.

Odluka je donesena na temelju posebno izrađenog elaborata, historijskih pisanih dokumenata i utvrđenih činjenica prema kojima se kao Dan osnivanja Sarajeva uzima 1. februar 1462. godine, kao najstariji mogući datum pisanja Isa-begove vakufname s korijenom imena "Saraj", u kontinuitetu egzistira i izrasta u urbanu cjelinu današnjeg grada Sarajeva.

Sarajevo ima višestoljetnu historiju postojanja, što ga ujedno čini starijim od velikog broja današnjih gradova i savremenih država. Utvrđivanje datuma je važan čin u njegovanju historijske baštine i tradicije Sarajeva.

Komentari

NA VRH