SARAJEVO

Vlada KS naložila Nadzornom odboru "Toplana" da smijeni direktora Envera Zornića

Naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela potom spaljena

Enver Zornić. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

26.9.2019

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici donijela je jednoglasnu odluku o davanju naloga Nadzornom odboru Kantonalnog javnog preduzeća "Toplane" za smjenu aktuelnog direktora Envera Zornića

Podsjetimo, mediji su jučer objavili da je presudom Vojnog suda u Sarajevu 1993. godine Zornić osuđen na deset godina zatvora jer je naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela potom spaljena. 

Smjenu Zornića na sjednici Vlade KS inicirali su ministri iz SDP-a nakon što je Kadrovska komisija Socijaldemokratske partije BiH sinoć donijela zaključak da se zatraži njegova smjena. 

Prema riječima premijera KS Edina Forte, održana je redovna sjednica Vlade, ali se smjena Zornića morala naći na dnevnom redu, s obzirom na informacije koje su objavili mediji. 

- Ova vlada neće tolerirati nikakve veze sa zločinima, ratnim zločinima i bilo kojom vrstom kriminala, jednostavno, naći ćemo zakonske mogućnosti da se to ne ponavlja - rekao je Forto. 

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić je rekao da su procedure imenovanja takve da Ministarstvo imenuje skupštine preduzeća, koje imenuju nadzorne odbore, koji imaju ingerencije da raspisuju konkursne procedure i na osnovu toga imenuju osobe koje su najkvalificiranije. 

- Tako da moramo razjasniti da ni Vlada ni Ministarstvo nije mogla znati niti se ima pravo petljati u rad nadzornih odbora, barem kada je moje ministarstvo u pitanju, to je praksa otkako sam stupio na ovu poziciju. Tako da nisam znao, niti sam mogao znati, prije svega nisam znao ko će biti izabrana osoba, a nakon što je izabrana, nisam zaista znao za ovo - rekao je Mandić. 

On je rekao i da većinu članova Skupštine i Nadzornog odbora "Toplana" ima SDP BiH, te da su se iz te stranke danas na Vladi pojavili sa zahtjevom da se pokrene procedura smjene Zornića. 

- Ja sam kao resorni ministar, u čijem se sastavu nalazi KJKP "Toplane", tražio vanrednu tačku dnevnog reda s temom izdavanja obavezujuće upute punomoćnicima Skupštine, sa zadatkom sazivanja vanredne sjednice Skupštine preduzeća, s jedinom tačkom dnevnog reda da se da nalog Nadzornom odboru da isto tako u hitnoj proceduri, u skladu sa Statutom i zakonom, sazove sjednicu s ciljem razrješenja dužnosti direktora KJKP "Toplane" i takav zaključak je usvojen - pojasnio je Mandić. 

Mandić je, tokom obraćanja na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade KS, rekao i kako mora "nešto reći i lično". 

- Ja sam po nacionalnosti Srbin, bio sam pripadnik Armije RBiH, čiji je pripadnik bio i čovjek o čijem je imenu danas riječ, zgražavam se nad činjenicom da je, s obzirom na to da sam bio tu sve vrijeme sa svojom porodicom, da sam dijelio prostor s osobom koja je počinila takve zločine, da Vlada nije danas poduzela ove korake, ja bih iz moralnih razloga podnio ostavku. Međutim, Vlada je uradila to kako je uradila, ja zahvaljujem i kolegama iz SDP-a i cijeloj Vladi što su poduzeli ovo što su poduzeli. Koristim priliku da se posebno izvinim javnosti, žrtvama stradalih, što se uopće došlo u priliku da se priča na ovakav način. Što se mene tiče, do okončanja procedure razrješenja, ja s ovom osobom prekidam svaki službeni kontakt - zaključio je Mandić. 

Garibija: Prekršeni svi principi

Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS Malik Garibija kazao je danas u obraćanju novinarima da je sve članove Vlade KS šokirala činjenica da je aktuelni direktor KJP ''Toplane'' Enver Zornić 1993. godine osuđen za krivično djelo ubistva građana nebošnjačke nacionalnosti, odnosno ratnog zločina.

Garibija je kazao da je sve praćeno s velikom pažnjom i da se čekao odgovor Zornića.

- U toku jučerašnjeg dana na adresu Vlade KS došao je cjelokupan dokument koji je prema našem uvidu validan, odnosno nije krivotvoren. Radi se o presudi iz 1993. godine Vojnog suda, što pokazuje da ovdje zaista postoji odgovornost. Nažalost, sve naše sigurnosne provjere koje su zakonski predviđene nisu nam dale uvid u ovaj slučaj - kazao je Garibija.

Istaknuo je da je Zornić, kao kandidat na izborima, prošao sve sigurnosne provjere.

- Ovakvim informacijama nismo raspolagali. Žao mi je što se sve saznalo tek jučer, ali volio bih da su ljudi koji su raspolagali informacijama još ranije to plasirali u javnost - dodao je Garibija.

Napomenuo je da za sve ranije izabrane dužnosnike javni interes mora biti ispred privatnog.

- Javni obuhvata principe odgovornosti i poštenja, savjesnosti, otvorenosti i vjerodostojnosti, a prikrivanjem ovako važnih podataka, nažalost, prekršeni su svi navedeni principi. Stoga smo danas tražili da se po hitnoj proceduri, na najbrži mogući način, u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima, direktor Enver Zornić smijeni s ove pozicije - zaključio je Garibija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.