SARAJEVO

Uklonjen nekoliko desetina metara visok javor koji se obrušio u dvorište zgrade

Prilikom pada oštećen je automobil

Dio krošnje javora obrušio se jutros. JKP "Park"

Piše: Z. Karić

1.10.2019

Ekipa JKP „Park“, koja djeluje pri Kantonalnom štabu civilne zaštite i reagira u hitnim slučajevima, jutros je oko četiri sata imala intervenciju radi uklanjanja dijela obrušenog stabla u ulici Danijela Ozme br. 1 u Sarajevu.

- Dio krošnje javora, starog i visokog nekoliko desetina metara, obrušio se u toku noći u dvorište stambene zgrade, a prilikom pada oštećeni su i automobili parkirani u neposrednoj blizini stabla. Na poziv Kantonalnog štaba civilne zaštite, odmah je reagirala "Parkova" Jedinica za njegu i zaštitu stabala, koja, inače, u ovakvim situacijama djeluje pri Civilnoj zaštiti KS – navode iz „Parka“.

Kako kažu iz ovog preduzeća, već su u četiri sata bili sa motornim pilama i autokorpom na terenu, orezali i uklonili ogromne dijelove obrušene krošnje i sa stabla uklonili oštećeni dio. S obzirom na to da za stablo javora ranije nije bilo izdato rješenje općinske komisije za njegovo orezivanje ili uklanjanje, stanari obližnjih zgrada već danas će podnijeti zahtjev Općini za izdavanje rješenja kako bi "Parkova" ekipa orezala i preostali dio krošnje javora, odnosno izvršila njegovu dekaptažu.

Nakon te intervencije, "Parkova ekipa" produžila je na drugu lokaciju, odnosno nastavila je redovno orezivanje rizičnih i visokih stabla platana u Butmirskoj cesti. U toj ulici već desetak dana radnici "Parka", specijalizirani za ove poslove, orezuju stare i rizične grane nekoliko desetina godina starih stabala, a cjelokupan posao radi se po odobrenju, odnosno rješenju Općine Ilidža.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.