VIDEOPRIČA

Sutra veliki dan za Sarajevo: Građani dobivaju još jednu pedijatrijsku kliniku

Odjeljenje je smješteno na površini od 740 kvadratnih metara

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

1.10.2019

Prvi put od osnivanja Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, u ovoj zdravstvenoj ustanovi formirano je Odjeljenje pedijatrije, koje će sutra biti svečano otvoreno.

 - Ovo je veoma značajno za grad, jer dobiva Odjeljenje pedijatrije, ono što je nedostajalo ovom gradu – rekao je za “Avaz” direktor ove zdravstvene ustanove Zlatko Kravić.

Odjeljenje je smješteno na površini od 740 kvadratnih metara, a čine ga tri odsjeka: prijem i dnevna bolnica, opća pedijatrija i neonatologija, a radit će devet pedijatara.

- Kad smo rekli da otvaramo pedijatriju, ja sam rekao da za tu namjenu nećemo  uzimati doktore iz Sarajeva, iz primarne, odnosno tercijarne zdravstvene zaštite, nego da ćemo dovesti doktore pedijatre u Sarajevo, čime ćemo, ustvari, poboljšati zdravstvenu zaštitu – rekao je Kravić.


Novo odjeljenje u Općoj bolnici - Avaz
Dnevna bolnica - Avaz
Za mališane spremna iznenađenja - Avaz
Likovi iz animiranih filmova ukrašavaju zidove - Avaz
Kapacitet odjeljenja 15 kreveta - Avaz
+5

Prema njegovim riječima, na ovom odjeljenju liječit će se slučajevi sekundarne zdravstvene zaštite.

- To će biti prehlade, proljevi, to će biti pacijenti koji ne zahtijevaju neko promptnije ispitivanje, koji ne zahtijevaju subspecijalistički nadzor – rekao je Kravić.

Kapacitet odjeljenja je 15 kreveta, ali je stvarni kapacitet mnogo veći, jer će u sklopu pedijatrije biti i dnevna bolnica.

- Jer, pazite, poslije jedne inhalacije,  dijete ne treba ostavljati u bolnici. Uradite, naprimjer tri inhalacije u toku dana i pošaljete ga kući na spavanje, što je normalno i što je praksa na zapadu – rekao je Kravić.

Osim toga, u određenim slučajevima predviđen je i ostanak roditelja uz dijete.

- Pogotovo majke koje doje, ako je moguće da se dojenje ne prekine. Tu su i mala djeca koja su navikla na svoje majke, mislim da je vrlo nehumano ako se u tom slučaju ne primi majka. U određenim slučajevima postoje određeni kriteriji gdje će majka moći ostati sa svojim djetetom. Predviđen je i krevet za majke, znači svaka majka koja ostane, ili će dobiti krevet ili će dobiti urednu fotelju koja se može rasklopiti – rekao je Kravić.

Pedijatrija u Općoj bolnici bit će dežurna klinika ponedjeljkom i petkom,a inače će se prijem i pregledi vršiti u ustaljeno radno vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.