SARAJEVO

In memoriam Borki Pavičević i Slobodanu Milatoviću

Dali su veliki doprinos regionalnoj kulturnoj produkciji

Piše: S. Š. / Avaz.ba

1.10.2019

Večeras je u Kamernom teatru 55 u okviru MESS OFF programa 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS održan razgovor u znak sjećanja na Borku Pavićević i Slobodana Milatovića, kolege i prijatelje Direkcije festivala MESS. Dramaturginja i kulturna aktivistica Borka Pavičević i reditelj i osnivač crnogorskog FIAT festivala Slobodan Milatović, dali su za života veliki doprinos regionalnoj kulturnoj produkciji.

U uvodnom obraćanju reditelj i umjetnički rukovodilac festivala MESS, Dino Mustafić, istakao je da ovaj susret nije komemoracija već svjedočenje o važnosti njihovog djela i opusa. 

- Slobo je bio strašno strastven čovjek i uvijek naš dragi kolega. Bio je otac alternativnog teatra u Crnoj Gori i neko ko je uvijek okupljao ljude. Borka je bila fenomenalan dramaturg i karizmatična žena fenomenalne energije. Bila je izuzetna osoba koja je javno znala reći ne i od nje sam naučio da treba biti glasan i da stvari treba nazivati pravim imenom - naveo je Mustafić.

Ana Miljanić, pozorišna rediteljica i direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, hvalila je neponovljivu pojavu njene prijateljice i suradnice Borke Pavićević. 

- Bila je takva da bi se miješala u predstavu čak i u trenutku dok se igra, imala je nevjerovatnu energiju. Danas smo tu jer se pitamo kako da, osim što će nam nedostajati, se odnosimo prema njenom naslijeđu i nevjerovatnom naporu da ukaže da je pozorište nužno i važno i da zahtjeva veze - istakla je Miljanić.

Glumica Varja Đukić poistovjetila je Borkin žar za prijateljstvo i za stvaranje veza između ljudi sa Slobinom posvećenošću saradnji i inspirisanju mladih. 

- Slobo je stvorio atmosferu iz koje su nastajali glumci i reditelji. To je bio čovjek nepresušnih ideja i nepresušne ljubavi za druge- naglasila je Đukić.

Ana Vukotić, Slobina dugogodišnja saradnica koja ga je naslijedila na mjestu direktora FIAT festivala, pohvalila je  njegov stav prema smjeni generacija, ističući zahvalnost za njegovu pomoć u profesionalnom razvoju.

- Često smo imali suprotstavljena mišljenja kada je u pitanju razvoj FIAT-a, i on je uvijek dopuštao da moja bude zadnja, čak i kad nisam bila u pravu. Ali bez toga ne bi bila to što sam danas - navela je Vukotić.

Ovom skupu prisustvovali su i svoje osvrte dali i Gorčin Stojanović, Suada Kapić, Dževdet Tuzlić te druge kolege i prijatelji.

Borka Pavičević je bila čest gost MESS-a, te je od njegovog osnivanja od CZKD-a u regiji stvorila prepoznatljivu ‘instituciju kritičkog mišljenja i afirmiranja prava na pobunu’, u kojemu su se jednako poticala ljudska prava i pravda, umjetnost, kultura, istina, različitost, i tolerancija.

Milatović je bio otac alternativnog pozorišnog izraza u Crnoj Gori. Izuzetan stvaralac, po opusu jedinstven. Osim eksperimentalnog festivala Fiat, utemeljitelj je i mnogih drugih važnih festivala koji su njegovali istraživačko i laboratorijsko pozorište.

Prijatelji i kolege prisjetili se djela Borke Pavićević i Slobodana Milatovića - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.