SARAJEVO

Širenje ekološke kulture: Učenici Pete gimnazije uređivali okoliš i zelene površine

Pokazali volonterski rad

J. A. / Avaz.ba

15.10.2019

Završen važan projekt "Društveno korisno učenje" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+26

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo od školske 2018./2019. godine u svim gimnazijama Kantona Sarajevo pokrenulo je projekt "Društveno korisno učenje", čiji je cilj obrazovanje društveno odgovornih i aktivnih građana koji će svojim znanjem i iskustvom utjecati na poimanje koliko svaki pojedinac može doprinijeti svojoj zajednici. 

Ovaj projekat učenicima omogućava da unaprijede proces učenja i svoje istraživačke aktivnosti, da upoznaju potrebe društva, vježbaju organizacijske vještine i timski rad. Također, učenici će razvijati kritičko mišljenje, vježbati komunikacijske vještine, sarađivati s medijima te relevantnim društvenim institucijama, a sve na dobrobit njihove lokalne zajednice.

- Peta gimnazija već drugu godinu učestvuje u ovom projektu, tako da smo ove godine odlučili bazirati se na razvijanju ekološke svijesti kod srednjoškolaca. Projekt smo realizirali u saradnji sa JU "Studentski centar" Sarajevo s Ingrid Kadrić, šeficom tehničke službe, Alanom Kadrićem, šefom objekta A, i direktorom JU "Studentski centar" Sarajevo Tarikom Curićem, na uređenju okoliša i zelenih površina. U dva dana tokom projekta 80 učenika prvih razreda Pete gimnazije pokazalo je svoj volonterski rad širenja ekološke kulture kojim gradimo i njegujemo ekosistem potreban za svaki grad i njegovu okolinu - naveli su iz Pete gimnazije. 

Ciljevi ove akcije su: podizanje ekološke svijesti kroz organiziranje ekološke edukacije i konkretnih radova na terenu, promoviranje volonterskog rada i aktivizma te doprinos razvoju lokalne zajednice.

Kroz projekt rukovodile su profesorice Zarifa Kazazović, koordinator; Meliha Džananović, supervizor, i Ina Krsmanović, supervizor, koje su izrazile ogromno zadovoljstvo ovim projektom. 

- Bilo je to odlično iskustvo, rezultati projekta došli su do punog izražaja. Osjećaj sreće na kraju dana kad s ekipom evaluiraš sve napravljeno je neprocjenjiv. Sve zajedno nas je povezivala želja za pomaganjem, a radost koju smo od djece primali najbolji je znak da smo učinile pravu stvar. „Čineći dobro nekome, činite dobro sebi, samo treba htjeti“, „Volonter je srce i duša koja se nikada ne predaje - istakle su profesorice. 

Za sve učesnike Projekta potom su organizirani druženje i ručak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.