VJERSKI POGLAVARI Kardinal nakon odlaska pomoćnog biskupa vrhbosanskog

Vinko Puljić: Pero Sudar bio je začetnik ideje o katoličkim školama

Razlozi odreknuća vjerovatno su zdravstveni problemi

A. P. / Avaz.ba

Kardinal Vinko Puljić

Foto: Arhiv


Nakon što je papa Franjo danas prihvatio odreknuće od službe pomoćnog biskupa vrhbosanskog, monsinjora Pere Sudara, kardinal Vinko Puljić dao je komentar o sada već penzionisanom pomoćnom biskupu.  

Za Katoličku tiskovnu agenciju Biskupske konferencije BiH rekao je da mu nisu poznati razlozi odlaska ni tekst koji je napisao Papi da prihvati njegovo odreknuće. 

- Znam samo da je spomenuo zdravstvene razloge – rekao je kardinal Vinko Puljić.

Prisjeća se da je davne 1994. godine Peru Sudara, tadašnjeg rektora Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, posvetio za pomoćnog biskupa u opkoljenom Sarajevu.

- Bilo je to vrlo teško vrijeme, kad su granate padale na sve strane pa i na samu bogosloviju, gdje je bio pripremljen zajednički objed. Hvala Bogu, niko nije stradao – rekao je.

Kardinal i Pero Sudar zajedno su obilazili mjesta stradanja. Vinko Puljić rekao je da je biskup Sudar bio začetnik ideje o katoličkim školama i da je on promovirao katoličko školstvo u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

- Uspješno je stvarao strukturu rada, obnove i gradnje. Kasnije mu je i Biskupska konferencija BiH povjerila poslanje da to radi i u njeno ime, kao predsjednik Pedagoškog vijeća Sustava katoličkih škola za Evropu. Biskup Sudar godinama je bio moj najbliži saradnik. On je čovjek vrlo zdravih prosudbi, mudrih savjeta, vjeran Crkvi i svome narodu. Ima posebnu empatiju za one koji trpe siromaštvo ili nepravdu – zaključio je kardinal Vinko Puljić. 

NA VRH

Podijeli članak na