REAKCIJE

Oglasio se i Terović o biznis kartici: Tržnice sam ostavio u likvidnom stanju

Terović: Demantira navode. Arhiv

Avaz.ba

25.10.2019

Kantonalno javno komunalno preduzeće ''Tržnice-pijace'' Sarajevo je u odgovoru na zastupničko pitanje šefa Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonka Marića o upotrebi biznis kartice bivšeg direktora tog preduzeća Emira Zlatara navelo da je kartica zatvorena u aprilu 2015. godine.

- Preduzeće dolaskom nove uprave, odnosno direktora Jasmina Terovića nije otvaralo nove kartice, tako da ne raspolažemo biznis karticom niti bilo kojom drugom - navodi se u odgovoru.

Marić je na sjednici Skupštine KS u martu tražio informaciju o biznis kartici koju je posjedovao direktor Zlatar, sve dokumente koji se odnose na tu biznis karticu, odluku Uprave o njenoj upotrebi i slično, kompletan izvod o uplatama i potrošnji te kartice te je li ta biznis kartica ukinuta.

Bivši direktor KJKP ''Tržnice-pijace'' Jasmin Terović, koji je prije dva dana razriješen dužnosti direktora tog preduzeća nakon isteka mandata od četiri godine, u saopćenju je naveo da su KJKP ''Tržnice-pijace'', između ostalog, u skladu s planom javnih nabavki, zamijenile dotrajali i 20 godina korišteni namještaj za potrebe uposlenika koji koriste prostorije protokola preduzeća, kao i kancelarije direktora preduzeća, te se radi o klasičnom kancelarijskom pločastom namještaju.

- Namještaj je nabavljen nakon što zastupnik Marić i njegove kolege iz vladajućih stranaka u KS nisu usvojili najbolji izvještaj o poslovanju u historiji tog preduzeća sa iskazanom dobiti od 840.000 KM kada je već bilo poznato da neću ostati na poziciji direktora, jer mi je ubrzo isticao i mandat - pojasnio je Terović.

Podsjetio je da su KJKP „Tržnice-pijace“ Sarajevo u vrijeme njegovog mandata započele stabilizaciju preduzeća, modernizaciju objekata i stvaranja boljih uvjeta za rad uposlenika.

- U kancelarijama u kojima se nalazi navedeni namještaj i u kojima sjedi administrativno osoblje prvi put je zamijenjena dotrajala stolarija, urađena fasada, uveden elektronski sistem dojave od požara, kao i osvjetljenje samog objekta gradske tržnice - kazao je Terović.

Također je istakao da je dolaskom na funkciju od prethodne uprave zatekao službeno vozilo Citroen te da ga nije mogao prodati, jer je njegova tržišna vrijednost daleko ispod knjigovodstvene vrijednosti, pa bi samim tim bila pričinjena finansijska šteta preduzeću.

Pozvao je zastupnika Marića da iskoristi zastupničko pravo i pozove nadležne institucije da prekontroliraju poslovanje preduzeća za vrijeme njegovog mandata.

Terović je naglasio da je dolaskom u to preduzeće, između ostalog, zatekao neizmirene obaveze u iznosu od 679.223 KM koje su se odnosile na kreditna zaduženja za plaće uposlenih, nabavku opreme, kao i dugovanja prema dobavljačima, s dosta skromnim stanjem sredstava na transakcijskom računu koje nije moglo pokriti ni troškove jednog obračuna mjesečne plaće, zatim potpunu neusklađenost pravila o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta te ogromne troškove reprezentacije i službenih putovanja, kao i troškove koje nemaju nikakve veze s poslovanjem preduzeća.

 - Predao sam preduzeće u potpuno likvidnom stanju, s povećanom vrijednosti gotovine za 1.327.000 KM, bez ijedne obaveze prema dobavljačima i drugim subjektima i u cijelosti vraćenim svim kreditnim zaduženjima, dobrim i redovnim plaćama uposlenika - kazao je Terović te dodao da je vrijednost kapitala preduzeća porasla za 1.896.692 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.